NB_u25 Amelia Earhart

Ny expedition för att hitta kvinnlig flygpionjär

Ingen har sett skuggan av varken piloten Amelia Earhart eller hennes flygplan sedan 1937. Men bärgningsorganisationen TIGHAR har inte gett upp och försöker nu ännu en gång hitta spår.

17 juni 2015 av Karine Kirkebæk

Bärgningsorganisationen TIGHAR försöker nu åter hitta svaret på en fråga som har plågat många sedan 1937. Vad hände Amelia Earhart? Den första kvinnan som skulle flyga jorden runt i en flygmaskin.

Fotografer och publik stod redo på landningsbanan på Stillahavsön Howland Island den 2 juli 1937 för att se den populära amerikanska piloten, som skulle landa samma dag. Men flygplanet kom aldrig fram.

Sökande på obebodd Stillahavsö

14 personer från TIGHAR har anlänt till den obebodda Stillhavsön Nikumaroro, där de tror att Earhart och hennes navigatör Frederick Noonan kan ha levt som skeppsbrutna i flera veckor efter att deras flygplan kraschat.

Expeditionen ska leta efter spår från Earhart och Noonan på marken och dyka efter vrakdelar från flygplanet i havet runt ön.

Sökandet på havet utförs med hjälp av en fjärrstyrd robot med en kamera och en sonarskanner till att genomsöka havsbotten efter flygplansdelar.

Vill leta på mystisk kuststräckning

Gruppen är särskilt intresserade av att undersöka en bestämd kuststräckning på ön. På ett nyligen återfunnet foto som är taget 18 månader efter Amelia Earharts försvinnande menar de att man kan se en nedslagsplats, där ett flygplan skulle kunna ha nödlandat.

Tidigare expedition använde ubåt

Efter att ha varit spårlöst försvunnen i nästan två år förklarades Amelia död in absentia. 2014 sattes en ubåt in i jakten på spår efter Earhard:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: