Nasa testar elastiska vingar på flygplan
Långa och elastiska vingar kan göra flyget mer miljövänlig.

Planet X-56A ska visa om det är möjligt att använda extremt långa vingar på flygplan utan att vingarna knäcks.
Flygtrafiken tillhör de största syndarna när det gäller luftföroreningar
Långa vingar gör flyget mer miljövänligt
Därför undersöker forskare hur man ska kunna bygga flygplan så att de blir mer bränslesnåla. Vingarnas utformning är en av de faktorer som analyseras.
Teoretiskt skulle långa vingar göra planen miljövänligare, men den typen av vingar kan orsaka problem vid de låga hastigheter som flygplanen harvid start och landning.
Vid en viss hastighet i förhållande till vingens längd uppstår det en slags resonans mellan vingen och luften omkring den.
Det får vingen att fladdra kraftigt, och i värsta fall bryts den av.
Ju längre vingen är, desto kraftigare blir dess svängningar i luften. Med hjälp av ett provflygplan ska man nu undersöka hur vingarna kan göras längre utan att kompromissa med säkerheten.
Lättviktsvingar testas
TIllsammans med flygplanstillverkaren Lockheed Martin har Nasa konstruerat den obemannade drönaren X-56A, som har en spännvidd på 8,4 meter, medan planets totala längd är endast 2,3 meter.
Spännvidden är därmed mycket stor i förhållande till längden.
X-56A är försedd med elastiska lättviktsvingar som förhoppningsvis kan motstå de kraftiga svängningarna och hålla planet i luften.
Tidigare provflygplan med styva vingar har störtat. Under 2018 ska man testa olika elastiska material på planet och samla in data om hur användbara dessa är i förhållande till det farliga fladdrandet.