MH370 graphic

Fyra teorier om MH370:s mystiska försvinnande

Det malaysiska planet MH370 försvann mystiskt den 8 mars 2014, och det finns fyra huvudsakliga teorier om försvinnandet. Rösta på den du tror är mest sannolik.

11 februari 2015 av Malene Breusch Hansen

Teori 1: Självmord

En av teorierna om planets öde går ut på att kaptenen medvetet störtade planet. Teorin är sannolik på grund av att signalerna från planet plötsligt försvann, vilket skedde kort efter start, och det kan göras manuellt från cockpit.

Dessutom hade kaptenen, till skillnad från alla andra besättningsmedlemmar ombord på MH370, inga inplanerade möten med varken vänner eller familj efter det ödesdigra datumet den 8 mars 2014, då planet försvann spårlöst.

Teori 2: Elektronisk kapning

Om MH370 har varit utrustat med Boeings nya system ”Uninterruptible Autopilot“, kan planet kanske ha kapats elektronsikt av främmande makter eller terrorister.

Systemet utvecklades efter attackerna på World Trade Center den 11 september 2001 och är designat för att stänga av både ström och kontroll från cockpit och överlåta styrningen av planets autopilot via planets Flight Management Computer till omvärlden i händelse av en kapning ombord.

Om systemet blev hackat kan utomstående ha tagit över kontrollen över planet och störtat det.

Teori 3: Tryckfall i kabinen

Australian Transport Safety Bureau har gått igenom tillgänglig data och anser att teorin om en medvetslös besättning, exempelvis som en konsekvens av ett tryckfall ombord passar med omständigheterna kring planets försvinnande.

Det råder dock inte enighet bland forskarna om den teorin. Vid ett tryckfall lyser det varningslampor i cockpit, piloterna tar på sig syrgasmasker omedelbart och därefter påbörjas en nedstigning för att få ned planet på en lägre höjd.

Teori 4: Brand i cockpit

En våldsam brand ombord kan ha ödelagt samtliga instrument ombord och dödat piloterna eller gjort det omöjligt för dem att kontrollera planet.

Planet Egyptair 667, som också är en Boeing 777 precis som MH370, var med om en brand i cockpit som förstörde planets alla system och instrument. Som tur var befann sig planet på marken, så ingen person kom till skada.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: