Legendariskt plan från andra världskriget ska flyga igen

En ovärderlig samling konstruktionsritningar till flygplanet Mosquito från andra världskriget har dykt upp i en brittisk fabrik. Nu vill en organisation använda ritningarna för att återskapa det berömda bombflygplanet.

Den nyupptäckta samlingen innehåller över 20 000 tekniska ingenjörsritningar och diagram. Den här ritningen har titeln ”Mosquito Mk I, Tropics”.

© THE PEOPLE’S MOSQUITO / Wiki Commons

Det är inte alla som inser att de har hittat en ovärderlig, historisk skatt när de gör det.

Det gjorde lyckligtvis en brittisk ingenjör när han nyligen upptäckte över 20 000 mikrofilmsritningar som låg undangömda i hörnet av en gammal fabrik i staden Chester.

Ingenjören hann precis rädda ritningarna innan fabriken revs några dagar senare – och tur var det.

Ritningarna är nämligen den enda kompletta samlingen konstruktionsritningar till Mosquitoplanet som man känner till.

Ritningar ska blåsa nytt liv i Mosquitoplanet

Med hjälp av ritningarna vill organisationen People’s Mosquito nu få upp det legendariska planet i luften igen.

Sedan år 2011 har den haft som sitt enda mål att renovera och flyga ett gammalt Mosquitoplan.

De nyligen hittade ritningarna kan avslöja tekniska detaljer som krävs för att återskapa ett plan som både är historiskt korrekt och som lever upp till moderna säkerhetskrav.

Träflygplan åldras snabbare

Mosquitoplanet, som togs i bruk av det brittiska flygvapnet år 1941, är på många sätt ett speciellt plan, inte minst för att det är tillverkat av trä. Det berodde på att britterna ville spara på sitt aluminium under kriget.

Träkonstruktionen gjorde det visserligen möjligt att skapa ett bombflygplan som var lika snabbt och lätt som ett jaktflygplan, men materialet har också sina nackdelar:

Träet ruttnar, så flygplanen förstörs betydligt snabbare än exempelvis de metallbaserade Spitfireplanen, som har överlevt i årtionden efter kriget.