Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Airplane landing on a runway
Transport - Flygplan

Landar alla plan i dag med autopilot?

Är det normalt att ett flygplan landar med autopilot?

De flesta flygplan landar i dag med autopiloten påslagen, men piloten är inte satt ur spel. Han kan när som helst ta över kontrollen och gör det i de flesta fall också när planet är nära landningsbanan. På så sätt har piloten full kontroll över planet, om det till exempel sker något oförutsett, så att landningen måste avbrytas.

Inflygning med instrument – som piloter fördrar att kalla manövern – börjar 16 kilometer från flygplatsen. Där fångar flygplanets radiomottagare upp två radiostrålar från flygplatsens ILS-system (Instrument Landing System). Den ena strålen kommer från en sändare i bortre änden av landningsbanan och styr in planet på rätt kurs, så att det landar på mittlinjen. Den andra strålen kommer från en sändare i landningsbanans början och visar den glidvinkel som planet skall följa för att träffa banans början. I planet ses de båda radiosignalerna som ett trådkors och ett flygplan.

Autopiloten ser till att hålla kursen, så att planet ligger på trådkorset, medan piloten övervakar att landningen går väl. Flygplan kan landa helt automatiskt, om både plan och flygplats har rätt utrustning.

Läs också:

Flygplan

Hur landar plan på ett hangarfartyg?

0 minuter
Flygplan

Världens snabbaste flygplan byggdes i största hemlighet

10 minuter
Flygplan

Fysikerna avslöjar: Så går du ombord på ett flygplan snabbast

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj