Bombhunden får nu konkurrens av ny teknik. Den europeiska flygplanstillverkaren Airbus ska installera konstgjorda näsor på sina flygplan.

Airbus ska installera en nyutvecklad konstgjord näsa på flygplanen. Den fungerar med hjälp av levande celler som reagerar på speciella molekyler i luften.
De konstgjorda näsorna utvecklas i samarbete med företaget Koniku Inc., som i mer än tio år har arbetat med en speciell teknik som förenar levande celler med elektronik.
Det har lett fram till sensorer som kan identifiera vissa molekyler i luften och slå larm om det exempelvis finns sprängämnen eller farliga kemiska ämnen i närheten.
Hjärnceller får luktsinne
Kärnan i sensorerna är celler som forskare hos Koniku Inc. har specialdesignat för uppgiften. De har tagit utgångspunkt i en sorts hjärnceller kallade astrocyter, som forskarna förser med extra gener, så att de utvecklar luktreceptorer på ytan.
När receptorerna aktiveras av speciella ämnen i luften, så skickar hjärncellerna ut elektriska impulser som tas emot av ett mikrochip i den konstgjorda näsan.

Den konstgjorda näsan kan användas både inne i flygplanet och vid kontrollpunkter på flygplatserna.
Airbus ska redan i slutet av 2020 installera den konstgjorda näsan i flygplan för att testa dess effektivitet. Den ska exempelvis monteras på locken till bagageutrymmena över sätena samt vid dörrarna, så att den kan sniffa på passagerarna när de går ombord på planet.
Efter utbrottet av covid-19 har Airbus och Koniku Inc. beslutat att vidareutveckla näsan, så att den även reagerar på virus i luften.