Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

FYR!

Flygplanet stiger rakt upp till sin flyghöjd efter att ha skjutits iväg med hjälp av en katapult.

© AIRBUS S.A.S
Transport - Flygplan

Katapult ska skjuta upp flygplan i luften

I framtiden kanske du skjuts iväg på semester med hjälp av en katapult. Flygplanstillverkaren Airbus tänker ersätta tunga flygmotorer med ett skensystem som skickar iväg flygplanen i luften.

Du sitter i ett flygplan och ser fram emot din första sangria. Plötsligt känner du av en knuff i ryggen och du skickas iväg dig som om du befann dig i en berg- och dalbana.

Flygplanstillverkaren Airbus planerar att skjuta iväg framtidens passagerarflygplan med hjälp av en katapult. Idén, som är en del av företagets vision för flygplanstrafiken år 2050, ska både minska dyrbara restider och leda till mindre koldioxidutsläpp.

Lättare motorer sparar bränsle

Man behöver bara lyssna till ett flygplans motorljud för att kunna konstatera att flygplan i dag förbrukar mycket mer energi under starten än resten av flygningen.

För att kunna lyfta är flygplan utrustade med stora och tunga motorer. Men genom att istället installera den nödvändiga motorkraften på flygplatsen kan Airbus tillverka lättare flygplan som använder betydligt mindre bränsle.

Airbus tänker sig att flygplanet monteras i en skena på en rullande katapult som trycker upp flygplanet i hög fart och sedan skjuter iväg det. Katapulten drivs av elmotorer som får ström via förnybara energikällor.

Känns som att åka i en berg- och dalbana

I dag stiger flygplan i etapper med flera avbrott på vägen, men katapulten medför att flygplanet utsätts för en kontant stigning till rätt flyghöjden, vilket både går snabbare och är betydligt mer energieffektivt.

Utmaningen blir att hitta en accelerationsnivå som både är dräglig för passagerarna och tillräckligt effektiv. Målet är att stigningen inte ska utsätta passagerarna för större g-krafter än vad en berg- och dalbana som är avsedd för barn gör.

Katapulten på startbanan drar upp flygplanet i fart så att det kan lyfta med små, miljövänliga motorer.

© AIRBUS S.A.S

Läs också:

Blackbird i luften
Flygplan

Så blev SR Blackbird världens snabbaste flygplan

10 minuter
Flygplan

Passagerarplan ska flyga i flock och spara in miljontals ton koldioxid

3 minuter
Airbus Beluga
Flygplan

Hur flyger ett flygplan?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj