Kan en jetmotor sluge en person?

Kan en jetmotor sluka en person?

Det är verkligen ingen bra idé att stå för nära en jetmotor som är i gång.

16 mars 2016

Det är farligt att komma för nära luftintaget på en jetmotor som är i gång.

Det gäller särskilt de flygplanstyper där motorn sitter placerad relativt lågt över marken, men i princip gäller varningen alla flygplanstyper.

33 personer slukade av jetmotorer

Sedan 1969 har den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing registrerat 33 fall då en person sugits in i en av jetmotorerna på de mindre passagerarplanen Boeing 737-100 och 737-200.

Senast detta inträffade var i december 2015, då en indisk tekniker dödades på Mumbais internationella flygplats på grund av att andrepiloten startade en motor.

Flygplatspersonal som arbetar runt flygplanen och motorerna utbildas därför till extra vaksamhet. Som en säkerhetsåtgärd kan man sätta ett galler framför motorerna. Dessutom kan personalen bära en lina runt livet som kan fästas på flera ställen på flygplanet.

Jetmotorn farlig på över fyra meters håll

En jetmotor som är igång skapar ett område med lågt tryck framför luftintaget. Det får en stor mängd luft omedelbart framför intaget att strömma in i motorn med stor hastighet.

Säkerhetsavståndet till motorn är beroende av motorns kraft och storlek. För en Boeing 737 är det 4,2 meter. Suget från motorn är starkast nära intaget.

Jetmotorn använder också luft till avkylning

En jetmotor suger inte bara in luft för värma upp och förbränna den, så att planet kan flyga – den använder också luft till att kyla ned motorn och dämpa ljudnivån. Läs mer om jetmotorn i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: