Helikopter James Bond

Kan en helikopter göra en loop?

I den senaste James Bond-filmen, “Spectre", gör skurken flera loopar med en helikopter. Men går det verkligen att göra i verkligheten?

17 augusti 2016

Det är fysiskt möjligt att få en helikopter att göra loopar som dem som visas i den senaste James Bond-rullen. Tricket kräver dock helt speciella förhållanden.

För det första kan bara en skicklig och erfaren pilot genomföra manövern – i filmen “Spectre" står helikopterakrobaten Chuck Aaron för luftkullerbyttorna.

För det andra måste han flyga en helikopter som är försedd med en styv huvudrotor vars rotorblad saknar leder.

Huvudrotor kontrollerar loopen

I filmen “Spectre" är det helikopterakrobaten Chuck Aaron som utför luftkullerbyttorna. (Loopen kommer cirka två minuter och 50 sekunder in i klippet.)

En styv huvudrotor är tillverkad för att klara extra stor belastning på bladen och den garanterar att helikoptern uppför sig förutsägbart under en loop.

Vanliga helikopterrotorer har flera ledade förbindelser mellan blad och nav.

En lodrät led gör det möjligt för bladet att i viss utsträckning ge efter för vindpåverkan och en vågrät led låter bladet röra sig en liten smula upp och ned.

Stuntrotor

Den styva huvudrotorn klarar en loop eftersom den är konstruerad för att klara stor belastning som när helikoptern flyger upp och ned i en loop.

|

Vanlig huvudrotor

Leder möjliggör att en vanlig rotortyp kan ge sig en smula för att utjämna den skillnad i uppdrift som uppstår på vardera sidan av helikoptern under flygning – en skillnad som annars skulle dra helikoptern snett.

Så här fungerar det

Om rotorbladen bara är lite flexibla kan piloten utjämna den skillnad i uppdrift han upplever under flygning.

När helikoptern är i luften påverkas det rotorblad som rör sig framåt i färdriktningen nämligen av en större uppdrift än rotorbladet på den motsatta sidan, som rör sig mot flygriktningen.

Den skillnaden regleras i en traditionell, flexibel rotor, det vill säga med ledade infästningar.

Den tyska stunthelikoptern Messerschmitt-Bölkow-Blohm Bo 105 flyger normalt med Red Bulls logotyp, men den målades över under inspelningen av “Spectre".

Kan man dö av tallium precis som Mr. White?

I “Spectre" förgiftas skurken Mr. White med tallium, som under loppet av några få veckor gör honom så sjuk att han slutligen begår självmord. Men är ämnet verkligen så farligt?

Läs mer i artikeln här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: