Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Photo by Seb Mooze on Unsplash
Transport - Flygplan

Hur snabbt kan en helikopter flyga?

Varför är helikoptrar långsammare än flygplan, och vilket är hastighetsrekordet för en helikopter?

Helikopterns styrka och svaghet är dess rotor. En rotor är en roterande vinge, och när den snurrar, uppstår ett undertryck på dess ovansida. Detta skapar den nödvändiga energin. Tack vare rotorn kan helikoptern starta och landa lodrätt, stå stilla i luften och röra sig åt sidan och baklänges, manövrar som är omöjliga för ett flygplan med fasta vingar. Rotorns snabba rotation ställer samtidigt enorma krav på konstruktionen. En Sikorsky S61, som är en mycket utbredd helikoptertyp, har till exempel fem rotorblad av aluminium, som alla är 9,9 meter långa och väger cirka 90 kilo. Under flygning snurrar bladen över 200 varv i minuten.

Ute i spetsen av rotorbladen är farten över 700 kilometer i timmen, och centrifugalkraften gör att bladen drar i rotoraxeln med inte mindre än 22 tons kraft. Rotorn skall snurra snabbt, men aldrig så snabbt att bladen passerar ljudvallen. Detta sker, om rotorbladens spetsar når upp till 1200 kilometer i timmen. Då uppstår nämligen farliga vibrationer i bladen. Det finns alltså en fysisk gräns för hur snabbt en helikopter kan flyga.

Världsrekordet är därför ”bara” 400 kilometer i timmen, och det sattes 1986 av en helikopter av typen Westland Lynx. Vanligtvis flyger helikoptrar dock med högst 250 kilometer i timmen. Det finns gränser även för hur högt en helikopter kan flyga. Enkelt uttryckt får luften inte vara för tunn, eftersom den då inte kan bära helikoptern. Detta är skälet till att man inte kan använda helikoptrar vid räddningsaktioner i mycket höga berg.

Läs också:

Flygplan

Världens snabbaste flygplan byggdes i största hemlighet

10 minuter
Flygplan

Plasmamotor kan leda till luftfart utan fossilt bränsle

3 minuter
Flygplan

KLIMATKAMPEN: Vi ska flyga på vatten och sopor

8 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj