Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

US jet pilot
Transport - Flygplan

Hur fungerar jaktpiloters g-dräkt?

Belastning från g-krafter kan pressa bort blodet från stridspilotens hjärna och ned i benen. Därför bär piloten en dräkt som ser till att hjärnan får tillräckligt med blod

Som jaktplanspilot utsätts man för accelerationer, som är upp till nio gånger kraftigare än tyngdkraften. Man talar om en belastning på 9 g, som kan var farlig för att den pressar ned blodet i benen och därmed bort från hjärnan.

Det leder i första hand till att piloten mister färgseendet eller får tunnelseende, så att han ser omgivningen som om han tittade genom två papprör. Ihållande höga g-kraftsbelastningar kan leda till att piloten kortvarigt förlorar synen helt eller till och med blir medvetslös. Därför bär jaktpiloter en särskild g-dräkt, som består av ett par speciella byxor som kan blåsas upp.

I stridsflygplanet kopplas dräkten till planets tryckluftssystem, och ju högre g-krafter planet utsätts för, desto mer luft pumpas in i dräkten. Tryckluften gör att blodet inte samlas i pilotens ben och därmed att hjärnan får nog med blod. För att ytterligare motverka g-krafterna måste piloten spänna musklerna i hela kroppen.

Det är en teknik som de lär sig under träningen. Det finns olika g-dräkter. Vissa har vätska i stället för tryckluft, men gemensamt för dem är att de sänker belastningen med högst cirka 1 g.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj