Hur fungerar jaktpiloters g-dräkt?
Belastning från g-krafter kan pressa bort blodet från stridspilotens hjärna och ned i benen. Därför bär piloten en dräkt som ser till att hjärnan får tillräckligt med blod

Som jaktplanspilot utsätts man för accelerationer, som är upp till nio gånger kraftigare än tyngdkraften. Man talar om en belastning på 9 g, som kan var farlig för att den pressar ned blodet i benen och därmed bort från hjärnan.
Det leder i första hand till att piloten mister färgseendet eller får tunnelseende, så att han ser omgivningen som om han tittade genom två papprör. Ihållande höga g-kraftsbelastningar kan leda till att piloten kortvarigt förlorar synen helt eller till och med blir medvetslös. Därför bär jaktpiloter en särskild g-dräkt, som består av ett par speciella byxor som kan blåsas upp.
I stridsflygplanet kopplas dräkten till planets tryckluftssystem, och ju högre g-krafter planet utsätts för, desto mer luft pumpas in i dräkten. Tryckluften gör att blodet inte samlas i pilotens ben och därmed att hjärnan får nog med blod. För att ytterligare motverka g-krafterna måste piloten spänna musklerna i hela kroppen.
Det är en teknik som de lär sig under träningen. Det finns olika g-dräkter. Vissa har vätska i stället för tryckluft, men gemensamt för dem är att de sänker belastningen med högst cirka 1 g.