Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Airbus Beluga

Hur flyger ett flygplan?

Vingarna är avgörande när ett flygplan ska trotsa gravitationen och lämna jordens yta för ett tag. De skapar tryckskillnader som håller flygplanet uppe.

När de står där på marken kan det nästan verka som en omöjlig uppgift för stora flygplan att komma upp i luften. Bara tanken på att de tunga maskinerna ska kunna trotsa gravitationen och lyfta är lätt att skaka på huvudet åt.

Men imponerande nog kör flygplanen iväg längs landningsbanan, accelererar och lyfter därefter från jordens yta. Väl i luften manövreras de skickligt och elegant.

Flera faktorer spelar in för att flygplan ska komma upp i luften. Bland annat framdrift och luftmotstånd, som får flygplanet att röra sig horisontellt framåt. Drivkraften skapas i flygplanets motorer, både när det gäller jetflygplan och propellerplan.

VIDEO - Se hur flygplansvingar fungerar här:

Vingarna på ett flygplan skapar tryckskillnader

Men planen ska även stiga uppåt och hålla sig kvar i luften. Den delen av arbetet styrs av flygplanets vingar, som ändrar förhållandena för lufttrycket.

Vingarna är utformade på ett sådant sätt så att luften över vingen rör sig snabbare i den motsatta riktningen av planet än vad luften under vingarna gör.

Enligt Bernoullis princip är lufttrycket lägre ju snabbare luften rör sig. Därför skapas ett lågt tryck över vingen och ett högt tryck under vingen.

Trycket pressar upp flygplanet

Det högre trycket under vingen gör att flygplanet "pressas" uppåt mot det lägre trycket på så sätt håller flygplanet sig i luften. Vingarnas vinkel kan korrigeras så att de skapar förändringar i trycket och får flygplanet att stiga eller sjunka.

På propellerplan fungerar propellrarna på samma sätt. Rotorbladen är utformade så att de genom rörelse skapar ett undertryck framför flygplanet som pressas framåt av det högre trycket bak.

Många myter om flygplan

I flygvärlden figurerar det ett stort antal myter. Bland annat att ett hål i ett fönster gör att flygplanet störtar, att toaletterna töms i luften och att blixtar är livsfarliga för flygplan. Få koll på vad som är fakta här:

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj