© S. SKAT-RIISE & C. LUNAU/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Går flygresan till Bangkok verkligen snabbare dit än hem?

Om du reser till Thailand kan det kännas som att hemresan går mycket långsammare än resan dit. Men stämmer det?

Om piloten har möjlighet att haka på en av de så kallade jetströmmarna, som framför allt rör sig från väster mot öster, kan flygplanet få medvind på en del av färden från Skandinavien till Bangkok.

Tidsrabatten gäller dock bara åt det ena hållet. Under hemresan bör piloten hålla sig borta från jetströmmen för att åtminstone undvika direkt motvind.

Ett passagerarplan flyger vanligtvis i 900 km/h i förhållande till den omgivande luften. På tio kilometers höjd, där planet framför allt befinner sig, kan vindhastigheten nå upp i 150 km/h i genomsnitt och i enstaka fall över 300 km/h. Medvinden ger planet en ordentlig knuff framåt, så att det – i förhållande till jordytan – plötsligt flyger med 1000 km/h eller mer.

Om planets genomsnittshastighet är 1000 km/h på de 10 000 kilometerna till Bangkok, men bara kommer upp i 900 km/h på hemresan, blir skillnaden i restid drygt en timme.

###

Fyra stora jetströmmar susar runt jorden

Jordrotationen påverkar luftströmmarna på åtta till 16 kilometers höjd. Resultatet är jetströmmar som böljar österut som gigantiska ormar som biter sig själva i stjärten.

###

Jetström säkrade rekord

Den 8 januari 2015 satte ett Airbus A330-300-plan hastighetsrekord på resan över Atlanten – med hjälp av en kraftig jetström.

Ett danskt plan från bolaget Thomas Cook Airlines lyfte från Varadero på Kuba med kurs mot Oslo.

Normalt tar flygresan nio timmar och 20 minuter, men denna torsdag landade planet i Norge efter endast sju timmar och 48 minuter.

Resans genomsnittsfart var 1 256 km/h, vilket motsvarar en medvind på över 300 km/h.