Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Överljudsflygplan

QueSST är Nasas första försök att konstruera ett flygplan som kan bryta ljudvallen utan de karakteristiska smällarna från tryckvågorna. Det kommer att kunna gynna vanliga passagerare som når sin destination betydligt snabbare.

© NASA / Lockheed Martin
Transport - Flygplan

Framtidens passagerarflygplan blir dubbelt så snabba

Nasa har nått en milstolpe i sina försök att utveckla tysta passagerarflygplan som rör sig snabbare än ljudet.

Som en påslagen motorsåg som befinner sig en meter från ditt ansikte. Så mycket låter ett överljudsflygplan - det vill säga ett flygplan som flyger snabbar än ljudet rör sig. Ljudet kommer från de tryckvågor som uppstår när flyget bryter ljudvallen.

Även om ingenjörer har byggt överljudsflygplan för passagerartransporter tidigare har dessa tagits ut ur drift eftersom de helt enkelt har bullrat för mycket när de flyger över land.

Nu har ingenjörerna på Nasa dock bevisat att de har utvecklat en design för ett tyst överljudsplan. Det innebär att du i framtiden kommer att kunna halvera den tid som du spenderar i luften när du reser.

Mjuka dunsar i stället för höga smällar

Nasa har just avslutat en serie tester i en vindtunnel med sitt flygplanskoncept Quiet Supersonic Transport (QueSST). Försöken visar att det kan gå att få de högljudda smällarna – som överljudsplan är ökända för – att förvandlas till mjuka "dunsar" som skickas uppåt i stället för ned mot land.

På så sätt kan ljudnivån minskas med en tredjedel från 105 PLdb till 70 PLdb – eller motsvarande hur vi uppfattar ljudnivån av en motorsåg i förhållande till ett (någorlunda högt) samtal.

Dubbelt så snabbt

När flygplanen inte bullrar lika mycket längre kan man öka hastigheten. Och även om det är först 2018 som Nasa börjar tillverka det stora, tysta överljudsflygplanet för kommersiellt bruk (som kallas X-plane), så ger ett annat mindre överljudsflygplan en indikation om vad som kommer att vara möjligt.

Flygplanet, som utvecklats av företaget Boom, ska frakta sina passagerare i en hastighet av 2 300 kilometer i timmen, det vill säga dubbelt så snabbt som ljudets hastighet.

Läs också:

Flygplan

Flyg över Atlanten i 6 000 km/h

7 minuter
Flygplan

Vilket är världens snabbaste flygplan?

1 minut
Flygplan

Dubbeldäckarplan är fem gånger snabbare än ljudet

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress för att få ett mejl med anvisningar för att nollställa lösenordet.
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj