Flysikkerhed lyn

Blixten går rakt igenom planet

I genomsnitt träffas ett amerikanskt passagerarplan av blixten per år. Trots de våldsamma krafterna innebär det sällan något för vår flygsäkerhet. Om du är flygrädd kan vi också försäkra dig om att vingarna faktiskt inte kan falla av.

11 juni 2015 av Babak Arvanaghi

Blixt och flygsäkerhet går hand i hand

En genomsnittlig blixt genererar 32 000 ampere. Det är nog för att orsaka omfattande förstörelse. Men trots de våldsamma krafterna är blixten inte farliga för flygplan.

Som ni kan se i videon ovan är planet utformat som en åskledare. Blixten slår ned i planet i en punkt, lämna det igen i en annan och fortsätter sedan kursen mot jorden.

Oftast blir skadan bara ytliga sotfläckar som kontrolleras efter landning. I värre fall kan blixten träffa motorn och sätta den i brand. Men motorerna är utrustade med brandsläckare som släcker branden. Därefter fortsätter flygplanet med en motor.

VIDEO - Så ser det ut inifrån kabinen när en blixt slår ned i ett flygplan:

Vingar kan i princip inte gå av

Andra saker än blixten kan få det att svindla för passagerare som inte är helt bekväma med att flyga. Det kan se ut som att vingarna hoppar och dansar, och det kan medföra rädsla för att vingarna ska gå av.

Men det är inget att oroa sig för. Som du kan se i videoklippet nedan tål vingarna att böjas till oigenkännlighet innan de går av. Och vingarna håller för betydligt mer än vad luft kan utsätta dem för.

Alla typer av flygplansvingar har utsatts för stresstester innan de blir godkända. De klarar att stå emot minst 150 procent av de starkaste krafterna som de kan utsättas för i luften.

VIDEO - Så testar man flygplansvingar:

Är fåglar farliga för vår flygsäkerhet?

Flygplansvingar är således ganska tillförlitliga och blixtar ofarliga. Men är det sant att en fågel i motorn kan få ett plan att krascha? Skaffa dig koll på vad som är myt och sanning här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: