flystyrt topbillede
Transport - Flygplan

De tre värsta flygolyckorna i historien

Flygolyckor är sällsynta, men på grund att det finns många passagerare ombord är dödligheten ofta hög när olyckor sker. Två av de värsta flygolyckorna i historien berodde på att flyg kolliderade i luften eller på marken.

1. Dubbel jumbo-olycka på Teneriffa

Årtal: 1977 Antal omkomna: 583

Historiens värsta flygolycka skedde på marken på flygplatsen på den spanska ön Teneriffa. Katastrofen inträffade då två Boeing 747-flygplan kolliderade på landningsbanan som var inbäddad i tät dimma.

Det ena planet, från nederländska KLM, hade 248 passagerare ombord medan detta andra, från amerikanska Pan-Am, hade 396 människor ombord.

Utan att vänta på tillåtelse bestämde sig kaptenen på KLM-planet att rulla ut planet på startbanan i tro om att det var fritt fram. Allt för sent upptäckte han det andra flyget. Vid sammanstötningen började Pan-Am-planet att brinna och bara 61 av passagerarna överlevde. Samtliga ombord på KLM-panet dog.

Vrakdelar låg utspridda över Los Rodeos-flygplatsens startbana efter världshistoriens värsta flygolycka den 27 mars 1977.

2. Japansk flygkrasch efter felaktig reparation

Årtal: 1985 Antal omkomna: 520

Under en kort inrikesflygning punkterades tryckkabinen på JAL 123, en Boeing 747 från Japan Airlines strax efter starten från flygplatsen i Tokyo, Japan. Övertrycket slet loss stjärtfenan och samtidig slets rören i planets hydrauliksystem sönder och tömdes på hydraulikvätska.

Även om piloterna inte längre kunde styra flygplanet fortsatte den stora maskinen att flyga vidare i 32 minuter innan den störtade ned i ett bergsområde. Fyra passagerare överlevde mirakulöst. Olyckan berodde på en felaktigt utförd reparation efter en hård landning sju år tidigare. Med 520 omkomna är flygolyckan den värsta med endast ett flygplan inblandat.

Boeing 747:an från Japan Airlines störtade i ett skogsklätt bergsområde nordväst om Tokyo efter 32 minuters flygning utan stjärtfena.

3. Flygkrock i luften i närheten av New Delhi

Årtal: 1996 Antal omkomna: 349

En Boeing 747 från Saudi Arabian Airlines hade precis lyft från flygplatsen i New Dehli i Indien då det träffades av en Ilyushing Il-76 från Kazakhstan Airlines som var på väg att landa.

Vid kollisionen, som skedde 4 300 meter över byn Charkhi Dadri, träffade det kazakstanska planet det saudiska planets vänstra vinge med stjärten och bägge flygdelarna kapades av.

All 312 passagerarna ombord på det saudiska flygplanet och de 37 på det kazakstanska planet omkom. Flygolyckan berodde på att de kazakstanska piloterna, på grund av dåliga engelskakunskaper, hade gått ned på en lägre höjd än vad flygledaren hade uppgett.

Det kazakstanska flygplanet kolliderade med en saudisk jumbojet eftersom piloterna inte förstod den engelske flygledaren ordentligt.

Följ olyckan från början till slut

Japan Airlines-olyckan 1985 är den värsta i historien där bara ett plan har förolyckats. Följ det utdragna olycksförloppet minut för minut:

Få ett bra erbjudande på Illustrerad Vetenskap

Få 3 nr av Illustrerad Vetenskap för 79,00. Klicka här.

Läs också:

Flygplan

Segelflygplan når gränsen mellan atmosfären och rymden

5 minuter
Flygplan

När inträffar det flest flygolyckor?

0 minuter
Flygplan

Olyckor har gjort det säkert att flyga

16 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!