Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

flystyrt topbillede
Transport - Flygplan

De tre värsta flygolyckorna i historien

Flygolyckor är sällsynta, men på grund att det finns många passagerare ombord är dödligheten ofta hög när olyckor sker. Två av de värsta flygolyckorna i historien berodde på att flyg kolliderade i luften eller på marken.

1. Dubbel jumbo-olycka på Teneriffa

Årtal: 1977 Antal omkomna: 583

Historiens värsta flygolycka skedde på marken på flygplatsen på den spanska ön Teneriffa. Katastrofen inträffade då två Boeing 747-flygplan kolliderade på landningsbanan som var inbäddad i tät dimma.

Det ena planet, från nederländska KLM, hade 248 passagerare ombord medan detta andra, från amerikanska Pan-Am, hade 396 människor ombord.

Utan att vänta på tillåtelse bestämde sig kaptenen på KLM-planet att rulla ut planet på startbanan i tro om att det var fritt fram. Allt för sent upptäckte han det andra flyget. Vid sammanstötningen började Pan-Am-planet att brinna och bara 61 av passagerarna överlevde. Samtliga ombord på KLM-panet dog.

Vrakdelar låg utspridda över Los Rodeos-flygplatsens startbana efter världshistoriens värsta flygolycka den 27 mars 1977.

2. Japansk flygkrasch efter felaktig reparation

Årtal: 1985 Antal omkomna: 520

Under en kort inrikesflygning punkterades tryckkabinen på JAL 123, en Boeing 747 från Japan Airlines strax efter starten från flygplatsen i Tokyo, Japan. Övertrycket slet loss stjärtfenan och samtidig slets rören i planets hydrauliksystem sönder och tömdes på hydraulikvätska.

Även om piloterna inte längre kunde styra flygplanet fortsatte den stora maskinen att flyga vidare i 32 minuter innan den störtade ned i ett bergsområde. Fyra passagerare överlevde mirakulöst. Olyckan berodde på en felaktigt utförd reparation efter en hård landning sju år tidigare. Med 520 omkomna är flygolyckan den värsta med endast ett flygplan inblandat.

Boeing 747:an från Japan Airlines störtade i ett skogsklätt bergsområde nordväst om Tokyo efter 32 minuters flygning utan stjärtfena.

3. Flygkrock i luften i närheten av New Delhi

Årtal: 1996 Antal omkomna: 349

En Boeing 747 från Saudi Arabian Airlines hade precis lyft från flygplatsen i New Dehli i Indien då det träffades av en Ilyushing Il-76 från Kazakhstan Airlines som var på väg att landa.

Vid kollisionen, som skedde 4 300 meter över byn Charkhi Dadri, träffade det kazakstanska planet det saudiska planets vänstra vinge med stjärten och bägge flygdelarna kapades av.

All 312 passagerarna ombord på det saudiska flygplanet och de 37 på det kazakstanska planet omkom. Flygolyckan berodde på att de kazakstanska piloterna, på grund av dåliga engelskakunskaper, hade gått ned på en lägre höjd än vad flygledaren hade uppgett.

Det kazakstanska flygplanet kolliderade med en saudisk jumbojet eftersom piloterna inte förstod den engelske flygledaren ordentligt.

Följ olyckan från början till slut

Japan Airlines-olyckan 1985 är den värsta i historien där bara ett plan har förolyckats. Följ det utdragna olycksförloppet minut för minut:

Få ett bra erbjudande på Illustrerad Vetenskap

Få 3 nr av Illustrerad Vetenskap för 79,00. Klicka här.

Läs också:

Flygplan

När inträffar det flest flygolyckor?

0 minuter
Flygplan

Fysikerna avslöjar: Så går du ombord på ett flygplan snabbast

4 minuter
Flygplan

Världens snabbaste flygplan byggdes i största hemlighet

10 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj