TUDelft

Det flygande V:et har klarat sitt första test i luften

Testflygningen av en modell visar att flygplan med passagerare i vingarna kan bli verklighet.

Ett flygplan som har både en passagerarutrymme och lastrum inbyggt i sina vingar är ett steg närmare verkligheten.

Nu har nederländska forskare vid Delft University of Technology avslutat den första testflygningen av en modell av flygplanet som har fått namnet Flying-V.

Testflygningen av en 22,5 kilo tung modell har visat att designen bakom Flying-V fungerar. I full storlek ska flygplanet rymma över 300 passagerare.

© TUDelft

Testflygningen av den tre meter breda modellen skulle visa hur stabilt flygplanet är i luften och hur hög hastighet som krävs för att få det i luften.

Enligt forskarna var flygningen en framgång eftersom modellen lyfte redan vid 80 km/h. Vid landningen satte dock flygplanet i nosen först, vilket innebär att flygplanets tyngdpunkt måste flyttas längre bak.

VIDEO: Se när Flying-V testas

Video

Utvecklingen av Flying-V finansieras bland annat av flygbolaget KLM och testflygningen genomfördes i samarbete med det stora europeiska flygbolaget Airbus.

I full skala ska flygplanet matcha en Airbus A350 och rymma minst 314 passagerare samt ha 160 kubikmeter lastutrymme.

Flying-V blir kortare än en Airbus A350, men kommer att ha samma vingspann på cirka 65 meter. Därmed kan Flying-V använda samma infrastruktur på flygplatser som övriga flygplan, såsom exempelvis gates och landningsbanor.

© TUDelft

På så sätt kommer flygplanet att kunna lösa samma slags uppgifter som de bästa passagerarflygplanen gör i dag, men med en energiförbrukning som är 20 procent lägre eftersom V-designen både gör flygplanet lättare och ger det bättre aerodynamiska egenskaper.

Flygplanet beräknas finnas på marknaden 2050 och då kommer det troligtvis att finnas miljövänligare flygbränsle vilket gör att koldioxidavtrycket blir ännu mindre.

VIDEO: Upplev Flying-V innifrån

Video