Staff Sgt. Jacob N. Bailey, U.S. Air Force

C-17 är luftens arbetshäst

Sedan transportplanet C-17 lyfte för första gången för 30 år sedan, har det satts in vid världens alla brännpunkter. Senast fraktade det desperata afghaner ut ur det totala kaoset på Kabuls flygplats.

Long Beach, Kalifornien, den 15 september 1991: Det amerikanska försvarets nya transportplan McDonnell Douglas C-17 Globemaster lyfter för första gången.

Med ett vingspann på mer än 50 meter och en lastförmåga på nästan 80 ton blir det stora planet under kommande årtionden ett transporttåg i himlen, som fraktar gods, nödhjälp och soldater världen över.

I augusti 2021 fick flygplanet en nyckelroll när talibanerna tog över makten i Afghanistan och desperata civila skulle evakueras från flygplatsen i Kabul.

Dramatisk räddning från Kabul

Planet från det amerikanska försvarets "436th Air Wing" fyllde den 16 augusti 2021 lastrummet med 640 människor och fraktade dem ut ur det totala kaoset på Hamid Karzai International Airport i Kabul till en flygstation i Qatar. Samma plan har tidigare använts under humanitära katastrofer.

Courtesy Of Defense One/Reuters/Ritzau Scanpix

Utvecklingen av C-17 var en långsam process, som sträckte sig över mer än ett årtionde, eftersom kraven på planet var skyhöga.

Det skulle vara avsevärt snabbare än det kända transportplanet Hercules, som det skulle avlösa, det skulle ha större lastförmåga, men samtidigt kunna starta och landa på en mycket kort bana.

C-17 kan klara sig med en startbana på omkring 900 meter, och fullt lastat kan det landa på bara 1067 meter. Ett vanligt passagerarplan behöver dubbelt så lång bana för en landning.

C-17, Kanada, transportplan

C-17 Globemaster kan rymma nästan 80 ton.

© Adrian Pingstone

FAKTA: C-17 Globemaster

Sedan jungfruflygningen för 30 år sedan, har C-17 använts i militära och humanitära operationer världen över, bland annat:

  • Insättandet av fallskärmstrupper i Irakkriget 2003
  • Reguljärtrafik till forskningsstationen McMurdo i Antarktis
  • Nödhjälpstransport vid naturkatastrofer som exempelvis orkanen Katrina och transport av material och trupper till militärbaser överallt på jorden.

Det är också C-17 transportplan som fraktar bepansrade limousiner, helikoptrar och annan utrustning i förväg, när USA:s president reser runt i världen.

C-17, limousin

Planet har använts till en lång rad specialuppdrag, som exempelvis transport av amerikanska presidenters limousiner.

© D. Winslow

Produktionen av C-17 ställdes in 2015, då flygplanstillverkaren Boeing hade tagit över fabriken och totalt 279 C-17-plan hade byggts.

När produktionen slutade, fortsatte fabriken att tillverka reservdelar fram till 2017, och det driftsäkra transportplanet kommer troligen att fortsätta flyga i minst tre-fyra årtionden till.

VIDEO: Gå på rundtur i C-17 Globemaster

Video