Airbusplan flyger i 5500 km/h

Flygplanstillverkaren Airbus vill korta ned resan från Tokyo till Los Angeles till bara tre timmar med ett nytt överljudsflygplan, utan de ökända överljudsknallarna.

Airbus-fly flyver 5500 km/t

Airbus låter de civila överljudsplanen göra comeback. Med en topphastighet på fyra och en halv gånger ljudets hastighet – cirka 5500 kilometer i timmen – ska den franska flygplanstillverkarens nya plan korsa Stilla havet på bara tre timmar – en resa som tar elva timmar med dagens trafikflyg.

Airbusplanet blir inte bara mer än dubbelt så snabbt som Concorden utan löser också problemen med överljudsknallar och bränsleförbrukning.

Lågt luftmotstånd gör Airbus blixtsnabb

Planet är försett med trekantiga deltavingar, två slags jetmotorer och en raketmotor. Dessa ska tillsammans få upp planets fart.

De två turbojetmotorerna, som sitter på undersidan av planet, får upp flygplanet i luften och kan dras in i flygkroppen när de inte längre används. På så sätt minskas luftmotståndet.

Airbusplanet bryter ljudvallen

Den starka raketmotorn lyfter planet vidare upp till 15–20 kilometers höjd i en nästan lodrät bana. På vägen passerar planet ljudvallen, men den branta vinkeln ser till att den fruktade överljudsknallen inte hörs på marken.

Raketmotorn döljs därefter under en lucka. Två ramjetmotorer, som bara fungerar vid hastigheter över 500 kilometer i timmen, tar slutligen över flygningen.

Flygplanet, som bara är det senaste av flera nya planer på civila överljudsplan, finns hittills bara som ritningar. Det är därför oklart när det supersnabba Airbus-planet får luft under vingarna.

Tre typer av motorer får Airbus att lyfta

Flygplanet är försett med två turbojetmotorer, två ramjetmotorer och en raketmotor, som tillsammans ska få upp planet i en extremt hög hastighet – cirka 5500 kilometer i timmen.

1. Med hjälp av turbojetmotorerna lyfter planet I 350 kilometer i timmen.

2. Med raketmotorn tänd börjar en nästan lodrät stigning till en höjd av 15–20 kilometer.

3. Planet överskrider ljudhastigheten, men på grund av den branta vinkeln hörs inte överljudsbangen.

4. Planet når en höjd av 30–35 kilometer, och de båda ramjetmotorerna får upp farten i 5500 kilometer i timmen.

Från Concorde till Airbus: Överljudsplanen är tillbaka

Med det nya överljudsplanet från Airbus gör civila överljudsplan comeback efter att överljudsknallarna för bara ett årtionde sedan tvingade Concorden i pension. Läs mer om överljudsplanets återkomst i vår artikel: