Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Airbus-fly flyver 5500 km/t
Transport - Flygplan

Airbusplan flyger i 5500 km/h

Flygplanstillverkaren Airbus vill korta ned resan från Tokyo till Los Angeles till bara tre timmar med ett nytt överljudsflygplan, utan de ökända överljudsknallarna.

Airbus låter de civila överljudsplanen göra comeback. Med en topphastighet på fyra och en halv gånger ljudets hastighet – cirka 5500 kilometer i timmen – ska den franska flygplanstillverkarens nya plan korsa Stilla havet på bara tre timmar – en resa som tar elva timmar med dagens trafikflyg.

Airbusplanet blir inte bara mer än dubbelt så snabbt som Concorden utan löser också problemen med överljudsknallar och bränsleförbrukning.

Lågt luftmotstånd gör Airbus blixtsnabb

Planet är försett med trekantiga deltavingar, två slags jetmotorer och en raketmotor. Dessa ska tillsammans få upp planets fart.

De två turbojetmotorerna, som sitter på undersidan av planet, får upp flygplanet i luften och kan dras in i flygkroppen när de inte längre används. På så sätt minskas luftmotståndet.

Airbusplanet bryter ljudvallen

Den starka raketmotorn lyfter planet vidare upp till 15–20 kilometers höjd i en nästan lodrät bana. På vägen passerar planet ljudvallen, men den branta vinkeln ser till att den fruktade överljudsknallen inte hörs på marken.

Raketmotorn döljs därefter under en lucka. Två ramjetmotorer, som bara fungerar vid hastigheter över 500 kilometer i timmen, tar slutligen över flygningen.

Flygplanet, som bara är det senaste av flera nya planer på civila överljudsplan, finns hittills bara som ritningar. Det är därför oklart när det supersnabba Airbus-planet får luft under vingarna.

Tre typer av motorer får Airbus att lyfta

Flygplanet är försett med två turbojetmotorer, två ramjetmotorer och en raketmotor, som tillsammans ska få upp planet i en extremt hög hastighet – cirka 5500 kilometer i timmen.

1. Med hjälp av turbojetmotorerna lyfter planet I 350 kilometer i timmen.

2. Med raketmotorn tänd börjar en nästan lodrät stigning till en höjd av 15–20 kilometer.

3. Planet överskrider ljudhastigheten, men på grund av den branta vinkeln hörs inte överljudsbangen.

4. Planet når en höjd av 30–35 kilometer, och de båda ramjetmotorerna får upp farten i 5500 kilometer i timmen.

Från Concorde till Airbus: Överljudsplanen är tillbaka

Med det nya överljudsplanet från Airbus gör civila överljudsplan comeback efter att överljudsknallarna för bara ett årtionde sedan tvingade Concorden i pension. Läs mer om överljudsplanets återkomst i vår artikel:

Läs också:

Flygplan

Flyg över Atlanten i 6 000 km/h

7 minuter
Flygplan

Olyckor har gjort det säkert att flyga

17 minuter
Flygplan

Världens snabbaste flygplan byggdes i största hemlighet

10 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress för att få ett mejl med anvisningar för att nollställa lösenordet.
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj