Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Det raketdrivna testflygplanet Bell X-1 utvecklades med ett enda syfte – att bryta ljudvallen.

© NASA
Transport - Flygplan

5 tidiga flygplan som formade flyghistorien

Det tog mindre än 45 år från det att historiens första flygtur utfördes i Wright-brödernas bräckliga flygplan av trä till att ljudvallen bröts med raketdrivna Bell X-1. Läs mer om fem flygplan från flygets barndom som ändrade flyghistorien för alltid.

Wright Flyer I

Orville Wright var tvungen att hålla fast sig i den nedersta vingen under världshistoriens första flygning 1903.

© John T. Daniels

1903 genomförde Orville Wright historiens första registrerade flygning i en motordriven farkost som var tyngre än luften. Resan i flygplanet Flyer I varade endast i tolv sekunder och sträckte sig bara över 36,5 meter – kortare än vingspannet på en Boeing 747.

Flög första gången: 1903

Junkers F.13

© San Diego Air & Space Museum

1919 designade och byggde tysken Hugo Junkers världens första flygplanskropp av metall. Han utrustade flygplanet med tjockare vingar som medförde större lyftkraft. F.13 var också det första flygplanet med fritt hängande vingar utan externa stödkonstruktioner.

Flög första gången: 1919

>> Köp vår tidning och få en drönare på köpet!

Supermarine Spitfire

© Franck Cabrol Licence

Det mest ikoniska flygplanet från andra världskriget var det brittiska stridsflygplanet Spitfire. Flygplanets speciella elliptiska vingar var designade för att utöva så litet luftmotstånd som möjligt, vilket gjorde att Spitfire hade högre hastighet än de flesta andra flygplan vid den här tiden. De tyska piloterna rapporterades vara djupt avundsjuka på de brittiska piloternas stora fördel i luften.

Flög första gången: 1936

Boeing 307 Stratoliner

© Kaszeta

Stratoliner var det första passagerarflygplanet som togs i drift med en tryckkabin. Det innebar att flygplanet kunde stiga upp till sex kilometers höjd och därmed flyga ovan de flesta väderfenomen, vilket var ett stort steg framåt för passagerarindustrin i luften.

Flög första gången: 1938

Bell X-1

© NASA

Det raketdrivna testflygplanet Bell X-1 utvecklades med ett enda syfte – att bryta ljudvallen. Det lyckades det göra den 14 oktober 1947 då testpiloten Chuck Yeager pressade flygplanet upp i 1 100 kilometer i timmen, det vill säga 1,06 gånger ljudets hastighet.

Flög första gången: 1946

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj