5 tidiga flygplan som formade flyghistorien

Det tog mindre än 45 år från det att historiens första flygtur utfördes i Wright-brödernas bräckliga flygplan av trä till att ljudvallen bröts med raketdrivna Bell X-1. Läs mer om fem flygplan från flygets barndom som ändrade flyghistorien för alltid.

Det raketdrivna testflygplanet Bell X-1 utvecklades med ett enda syfte – att bryta ljudvallen.

© NASA

Wright Flyer I

Orville Wright var tvungen att hålla fast sig i den nedersta vingen under världshistoriens första flygning 1903.

© John T. Daniels

1903 genomförde Orville Wright historiens första registrerade flygning i en motordriven farkost som var tyngre än luften. Resan i flygplanet Flyer I varade endast i tolv sekunder och sträckte sig bara över 36,5 meter – kortare än vingspannet på en Boeing 747.

Flög första gången: 1903

Junkers F.13

© San Diego Air & Space Museum

1919 designade och byggde tysken Hugo Junkers världens första flygplanskropp av metall. Han utrustade flygplanet med tjockare vingar som medförde större lyftkraft. F.13 var också det första flygplanet med fritt hängande vingar utan externa stödkonstruktioner.

Flög första gången: 1919

>> Köp vår tidning och få en drönare på köpet!

Supermarine Spitfire

© Franck Cabrol Licence

Det mest ikoniska flygplanet från andra världskriget var det brittiska stridsflygplanet Spitfire. Flygplanets speciella elliptiska vingar var designade för att utöva så litet luftmotstånd som möjligt, vilket gjorde att Spitfire hade högre hastighet än de flesta andra flygplan vid den här tiden. De tyska piloterna rapporterades vara djupt avundsjuka på de brittiska piloternas stora fördel i luften.

Flög första gången: 1936

Boeing 307 Stratoliner

© Kaszeta

Stratoliner var det första passagerarflygplanet som togs i drift med en tryckkabin. Det innebar att flygplanet kunde stiga upp till sex kilometers höjd och därmed flyga ovan de flesta väderfenomen, vilket var ett stort steg framåt för passagerarindustrin i luften.

Flög första gången: 1938

Bell X-1

© NASA

Det raketdrivna testflygplanet Bell X-1 utvecklades med ett enda syfte – att bryta ljudvallen. Det lyckades det göra den 14 oktober 1947 då testpiloten Chuck Yeager pressade flygplanet upp i 1 100 kilometer i timmen, det vill säga 1,06 gånger ljudets hastighet.

Flög första gången: 1946