Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ship on ocean
Transport - Fartyg

Video: Fartyget som motstår vågor

Ett fartyg seglar lugnt och stabilt genom höga vågor. Se här hur det går till.

Läs mer: Norska forskares kamp mot vågorna

Läs artikeln "Farväl till sjösjukan" och lär dig om de norska forskarnas arbete med att utveckla ett fartyg som ligger stilla i storm. Artikeln är från Illustrerad Vetenskap 5/2014. Som prenumerant på Illustrerad Vetenskap kan du läsa artikeln här genom att klicka på knappen nedan.

Fartyget ligger stilla trots vågor och sjögång

2015 seglar ett fartyg ut på Nordsjön. Trots vågor och sjögång ligger fartyget helt stabilt och opåverkat. Medan vågorna bankar mot dess skrov ligger fartyget helt still.

Tekniken kallas U-tank och norska forskare arbetar med den just nu. De har testat den på ett litet modellfartyg vilket du kan se i videoklippet nedan.

U-formad tank

En U-tank är en vattentank formad som ett U som är byggd in längs sidorna av ett fartygs skrov. Om en våg till exempel träffar skrovets högra sida mäts det av fartygets sensorer som är kopplade till U-tanken.

Fjärrstyrda ventiler blåser omedelbart in luft i den vänstra sidan av U-tanken så vattennivån höjer sig i tankens högra sida. På det sättet uppvägs påverkan från vågen med motverkande kraft på motsvarande sida i U-tanken.

I videon ser man därför också hur vattennivån höjer och sänker sig i U-tanken, beroende på vilken sida vågorna kommer ifrån.

Läs också:

Fartyg

Suger fartyg ned människor?

0 minuter
Fartyg

Estonia 25 år: Katastrofen får aldrig upprepas

12 minuter
Fartyg

Vad innebar en kölhalning?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj