Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Transport - Fartyg

Vad innebar en kölhalning?

Kölhalning var en ganska våldsam maritim bestraffning för meniga besättningsmedlemmar i europeiska örlogsflottor på 1600-talet. Bunden till händer och fötter och fäst i ett rep kastades den dömde ut från skeppssidan och drogs under.

Kölhalning var en ganska våldsam maritim bestraffning för meniga besättningsmedlemmar i europeiska örlogsflottor på 1600-talet. Bunden till händer och fötter och fäst i ett rep kastades den dömde ut från skeppssidan och drogs under fartygskölen en eller flera gånger – oftast från reling till reling, men på mindre fartyg även från akter till stäv.

Normalt hade vikter bundits vid fötterna för att hålla offret någorlunda borta från skrovet, för halades repet för snabbt, fick syndaren ofta svåra skrapsår och skador av fartygsbottnens vassa påväxter. I värsta fall riskerade han till och med att få armar, ben eller huvudet avslitet. Skedde kölhalningen tvärtom inte tillräckligt snabbt, drunknade den straffade.

Straffet gavs för allvarliga brott mot fartygets regler för uppförande och avskaffades officiellt först 1853.

Läs också:

Fartyg

Suger fartyg ned människor?

0 minuter
Fartyg

Här är världens största fartyg

0 minuter
Träskepp - Klippern
Fartyg

Vilket segelfartyg var snabbast?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj