Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Transport - Fartyg

Suger fartyg ned människor?

På film ser man ofta att folk sugs ned tillsammans med ett sjunkande fartyg. Är det sanning eller myt?

Om man någon gång skulle befinna sig i vattnet nära ett sjunkande fartyg, är det en bra idé att simma bort. Då fartyget försvinner i vågorna, kommer det omgivande vattnet nämligen att strömma in och fylla ut det hål som fartyget lämnar efter sig. Man kommer inte att dras ned särskilt långt, eftersom det ytvatten man ligger i inte kommer att sjunka, då det även strömmar in vatten från sidorna. Å andra sidan finns det en annan sak som är mycket farlig. Stora fartyg innehåller luftfickor, och luften från dem kommer att stiga uppåt och ”förtunna” vattnet. Normalt kan en människa hålla sig flytande, eftersom vattnet har en högre täthet än vi. De många luftbubblorna sänker dock tätheten betydligt, och därför sjunker man. Dessutom kan föremål från fartygets däck slitas loss och stiga mot ytan med rasande fart och träffa människor, som befinner sig i vattnet. Man behöver dock inte simma särskilt långt bort från fartyget för att vara i säkerhet. Den holländske ingenjören Reint Dallinga, som är expert på fartygsteknik vid det holländska institutet för maritima studier i Wageningen, uppskattar att den turbulens ett sjunkande fartyg skapar kan dra ned en människa inom ett område som motsvarar hälften av däckets bredd. Det innebär att om däcket är 30 meter brett, är man i farozonen inom ett avstånd av 15 meter från fartyget. Det måste röra sig om stora fartyg, innan det är fara på färde. Man har gjort försök med mindre båtar, och det ger nästan ingen effekt alls.

Läs också:

Fartyg

Här är världens största fartyg

0 minuter
Fartyg

Varför kan man se ett fartygs kölvatten så långt efter fartyget?

0 minuter
bermuda planes
Fartyg

Bermuda: Flygmysteriet utan motstycke

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj