Spökskepp topp

Spökskepp hemsöker Japan: Huvudlösa lik i lasten

Tolv mystiska spökskepp med förruttnade lik ombord har de senaste sex veckorna rullat in med havsdimman från Japanska havet. Flera av liken saknar huvud – och i ett fall gjordes ett makabert fynd av sex löst rullande kranier.

11 december 2015 av Mikkel Skovbo

Bara havsfåglarnas illavarslande skrik hörs kring spökskeppen när den japanska kustbevakningen närmar sig skeppen: Det finns inga livstecken ombord.

När de äntrar de ramponerade fartygen som sedan oktober har upptäckts drivande omkring utanför den japanska västkusten, har kustbevakningen mötts av den ena makabra synen efter den andra: Förruttnade lik ligger utspridda på fartygen – och i två fall har kropparna varit huvudlösa.

På ett av de många spökskeppen har det dessutom hittats sex lösa kranier.

De tolv spökskeppen har alla upptäckts längs Japans västkust (markerad i gult).

Spökskeppen har färdats långt

Likens upplösta tillstånd indikerar att de uttjänta spökskeppen har befunnit sig till havs under lång tid. När kroppen dör tar det normalt många månader eller hela år innan förruttnelsen är total, och hud, fett och muskler fullständigt har försvunnit från skelettet – även i fuktiga omgivningar.

Fyndet av två lik utan huvud samt sex lösa kranier överraskar rättsmedicinaren Steen Holger Hansen från Köpenhamns Universitet.

”Huvudet faller inte naturligt av kroppen i samband med förruttnelseprocessen, om det inte har funnits djur eller annan särskild påverkan utifrån”, säger rättsmedicinaren som betecknar fynden som märkvärdiga:

”Jag vill inte utesluta att ett huvud som ligger på en våt planka i en gungande båt under lång tid kan slitas loss. Men det verkar snarare vara en människas verk (…) Man kan ju koka rent ett kranium på ett dygn.”

Uttjänta spökskepp – från Nordkorea?

Om huvudena är avsiktligt avhuggna eller inte får de pågående undersökningarna som utförs av den japanska kustbevakningen utvisa.

Redan nu gissar japanska experter att de förruttnade liken från de många spökskeppen antingen kommer från nordkoreanska avhoppare eller fiskare som har hamnat i dåligt väder på det Japanska havet.

Det senaste av de tolv spökskeppen hade inte mindre än fyra lik i lasten.

”Skeppen är av trä och är gamla och tunga. De kan inte segla särskilt fort och motorerna är inte tillräckligt kraftfulla för att segla mot strömmen”, säger den maritima experten Yoshihiko Yamada från Tokai-universitetet.

Man har hittat fiskeutrustning på flera spökskepp samt en planka med orden ”Koreas Folkarmé” och en trasig flagga som skulle kunna vara Nordkoreas. Inget av skeppen hade modern navigationsutrustning ombord.

En trasig flagga hittad på ett av spökskeppen (t.v.) påminner om den nordkoreanska (t.h.) och kan ge en fingervisning om skeppens ursprung.

Den nordkoreanska regimen pressar för närvarande både bönder och fiskare att leverera mer livsmedel än normalt, och de många spökskeppen kan vara fiskebåtar som har gått för långt ut – och har kört slut på allt bränsle – i jakten på att uppfylla de nya kvoterna.

Hur deras huvuden har fallit av på vägen förblir ett mysterium.

Pirat miste huvudet till sjöss

Den fruktade piraten Svartskägg härjade vid Amerika i ett saltstänkt sjörövarskepp som slår alla andra ohyggliga spökskepp med hästlängder: Den tremastade Queen Anne's Revenge. Och Kapten Svartskägg slutade förresten också sina dagar utan huvud. Läs hela historien om den grymma piraten och fyndet av hans flaggskepp här:

MYTISKA DÖDSSKEPP

De japanska spökskeppen skriver in sig i historien som exempel bland många fartyg med mystiska lik i lasten:

THE OCTAVIUS

? Var? Grönlands västkust ? När? 1775 ? Vad? Ett valfångstfartyg får kontakt med en mystisk tremastad skonare, som driver omkring vind för våg. När valfångarna går ombord möts de av en syn som går genom ben och märg: Hela besättningen – 28 man – har frusit ihjäl på fartyget. Ska man tro den mytologiserade historien, sitter kaptenen fortfarande bakom bordet i sin hytt med fjäderpennan över loggboken – vars sista anteckning är införd den 11 november 1762. Spökskeppet och besättningen har alltså drivit omkring stelfrusna vid Arktis i 13 år.

**OU

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: