Robotar tar över rodren på världshavens största fartyg

90 procent av alla varor som vi hittar i butikerna har vid någon tidpunkt fraktats i en container. Redan nu hanterar containerterminaler miljontals containrar i hamnen utan en enda människans inblandning och snart är det slut med mänskliga kaptener på containerfartygen.

© Ken Ikeda Madsen

Containerterminalen i Rotterdams hamn är en av Europas största och den är på väg att ta emot ett containerfartyg. Varje år passerar drygt tio miljoner containrar i terminalen, men trots det finns det inte en enda hamnarbetare i sikte på det 1 000 hektar stora hamnområdet.

Hamnen drivs uteslutande av robotar.

Robotar arbetar ihop

© Ken Ikeda Madsen

De stora kranarna på kajen saknar förarkabiner, men är utrustade med kameror. En bit bort, lite längre in på land, sitter kranförarna i ett kontrollrum och koordinerar arbetet med att tömma fartyget.

© Ken Ikeda Madsen

Kajkranen placerar containern på en så kallad trolley. Med hjälp av inlagda magnetspår i vägen hittar trolleyn på egen hand fram till en av de många containerstaplarna i hamnområdet som terminalens centrala it-system håller koll på.

© Ken Ikeda Madsen

Trolleyn placerar containern vid stapeln och lämnar över den till kranen. Beroende på var och när containern ska hämtas enligt planeringen hittar den algoritmstyrda kranen containerns optimala placering.

© Ken Ikeda Madsen

När lastbilen ankommer skannas nummerplåten automatiskt och it-systemet lämnar besked till kranen om att lyfta upp den riktiga containern ur stapeln och placera den på lastbilen.

Havets jättar seglar utan kapten

© Rolls Royce

Men en hamnterminal utan människor är bara första steget i automatiseringen av container-industrin. Nu ska fartygstillverkaren Rolls Royce se till att världens absolut största fartyg – containerfartygen – kan segla utan mänskliga kaptener.

Läs mer om containerns framtid i senaste numret av Illustrerad Vetenskap som finns ute i butik nu.