Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Transport - Fartyg

Hur kan man segla mot vinden?

Det går inte att segla direkt mot vinden. När man befinner sig precis i ”vindögat”, fladdrar seglen och båten stannar. Som varje seglare dock vet går det att kryssa mot vinden. Den optimala positionen är 30–45 grader i förhållande till vindriktningen, där båten ligger i ett läge så att seglen bara precis inte fladdrar. Här kommer båten att röra sig framåt för att vinden påverkar seglet med en kraft som både har en sidriktad och en framåtriktad komponent i förhållande till båtens riktning. Den sidriktade komponenten, som är den största, neutraliseras delvis av den kraft med vilken vattnet påverkar båtens köl. Därför rör sig båten inte för mycket åt sidan. Så länge den framåtriktade kraften kan övervinna motståndet från vattnet, rör sig båten framåt, och genom att ändra riktning ofta genom att vrida seglet kan man få båten att nå sitt mål.

Läs också:

Fartyg

Estonia 25 år: Katastrofen får aldrig upprepas

12 minuter
Fartyg

Världens största fartyg ska segla utan kapten

2 minuter
Fartyg

Varför kan man se ett fartygs kölvatten så långt efter fartyget?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj