Fiskslem minskar motståndet
Fisk och tång har ett naturligt lager av slem, vilket gör att deras yta blir jämn och på så sätt minskar friktionen. Forskarna har använt denna princip för att simulera hur fartyg på skulle kunna ta sig fram smidigare.
Genom att skapa en yta med inbyggda fördjupningar på fartyget kan ett smörjmedel spridas ut över skrovet och skapa ett friktionsreducerande membran. Tanken är att fördjupningarna kontinuerligt ska fyllas på med smörjmedel så att membranet sprids jämnt över skrovet.
Tidigare studier har visat att detta kan minska vattenmotståndet med upp till 18 procent.
Hinnan ska spridas jämnt
I den nya studien
beräknar forskare från Korea Advanced Institute of Science and Technology hur ingenjörer på bästa sätt ska konstruera och smörja in ett fartyg.
Forskarna har analyserat lastfartygens genomsnittliga hastighet och vanliga konstruktionsmaterial, och utifrån detta simulerat hur fördjupningarna ska utformas för att uppnå bästa effekt.
Studien visar att stora, öppna ytor på skrovet ger en bättre fördelning av smörjmedlet jämför med mindre öppna ytor.
Nu hoppas forskarna att deras upptäckt av den optimala designen för smörjmedelsfördelning på fartyg kan leda till att fartyg på sikt kan utrustas med smörjmedelsfördjupningar och på så sätt spara både energi och bränsle.
Sjöfarten står för 90 procent av världens internationella transporter och släpper ut ungefär lika mycket koldioxid som hela Tyskland gör per år.