Felmanöver skickade 852 i döden

En septembernatt 1994 styr färjan Estonia ut från Tallinn i Estland. Trots våldsamma vågor pekar allt på att överfarten ska gå enligt plan – tills en metallisk smäll hörs. En av Europas största färjekatastrofer är på väg att ske.

Estonia 2014/14

Risto Ojasaar är dansare ombord på färjan och har inget emot stormväder när han åker båt. Tvärtom. Så när den 23-årige estländaren kryper till kojs strax efter midnatt den 28 september 1994 gillar han vad han ser när han trycker näsan mot hyttfönstret och spanar ut i mörkret. Vitskummande vågor reser sig på havet omkring Estonia och får fartyget att gunga fram.

I nuläget vet han inte att aftonens föreställning både har varit hans första och sista på Estonia.

Fatal sväng åt babord

Passagerarna är helt ovetande om att färjans bogvisir snart kommer att slitas av eftersom fästena är underdimensionerade och inte klarar de starka krafterna från den höga sjön.

Det här videoklippet visar hur fästena slets av så att vattnet kunde forsa in i färjan: (det kan rekommenderas att stänga av ljudet då bakgrundsmusiken inte bidrar med något till det som visas.)

När väl bogvisiret slitits av tar det mindre än en timme innan den stora färjan ligger på havets botten och orsakat att 852 människor miste livet.

Anledningen till att katastrofen utvecklar sig så snabbt är bland annat att kaptenen tar beslutet att ändra riktningen på färjan åt babord, vilket på bara några få minuter förvärrar situationen.

Läs mer om Estonia-katastrofen

I Illustrerad Vetenskap nummer 14/2014 finns artikeln “Felmanövrer skickar 852 i döden". Här kan du bland annat läsa om vad som sker med människor när vi hamnar mitt i en livshotande situation och om Estoniapassagerarnas kamp för att komma ut ur färjan när golvet plötsligt förvandlats till väggar.

Om du prenumererar på Illustrerad Vetenskap kan du läsa artikeln genom att klicka här nedan