TUM Hyperloop
Hyperloop under vand

APRILSKÄMT: Elon Musk: Hyperloop ska köra i Nord Stream 2

Elon Musk vill omvandla gasledningen Nord Stream 2 till ett blixtsnabbt transportsystem, som i framtiden ska frakta runt människor i Europa på rekordtid.

Den slopade gasledningen Nord Stream 2 kommer kanske snart att transportera något helt annat än gas – nämligen människor.

Det tycker i alla fall teknikmiljardären Elon Musk, som vill köpa rörledningen av det ryska energiföretaget Gazprom för att bygga om den till en bana för transportsystemet Hyperloop.

Hyperloop är ett slags snabbtåg, som med hjälp av magnetism ska sväva framåt i upp till 1 200 km/h genom nästan lufttomma rör.

Och Nord Stream 2 är perfekt för att transportera blixtsnabba kapslar, menar Musk.

Musk vill etablera ett helt nytt trafiksystem i Europa

I ett tweetmeddelande skriver Elon Musk att han har erbjudit den ryska regeringen att köpa Nord Stream 2 för den svindlande summan 1 042 022 dollar.

Om de accepterar budet kommer han att invitera alla Hyperloop-företag att vara med i ett konsortium som ska bygga om rörledningen till världens första kommersiella Hyperloop-bana.

Om projektet blir av kommer du i framtiden att kunna susa från Helsingfors till Berlin i en blixtsnabb kapsel på bara 90 minuter.

Teknikmiljardären har också offentliggjort vilka förbindelser han ska upprätta:

  • I den första etappen förbinds rörledningen med Helsingfors, Tallinn, Gotland och Bornholm, och banan leder vidare till Berlin. Resan från Helsingfors till Berlin kommer att ta 90 minuter.

  • I den andra etappen skapas en förbindelse mellan Stockholm och Gotland, som blir en ny svensk knutpunkt, och Bornholm förbinds med södra Sverige. Hyperloop-förbindelser från Berlin vidare ut i Europa etableras. Resan från Stockholm till Berlin kommer att ta 60 minuter.

Han anser att den oanvända rörledningen representerar en enastående chans att göra Europas järnvägsförbindelser snabbare och grönare till ett överkomligt pris.

"Det är ett orimligt slöseri med resurser att bara låta rörledningen rosta", skriver Elon Musk på Twitter.

Passagerare ska ligga ned

Det finns dock ett par praktiska problem med gasledningen, bland annat att den bara är 115 centimeter i diameter. Men det har uppfinnaren också en lösning på:

Passagerarna ska ligga ned i det trånga röret. Samtidigt är restiden så kort och kapslarna ska därför inredas för att kunna ge passagerarna en hälsosam och vederkvickande "power nap".

Rören är inte konstruerade för vakuum, så det krävs extra tätning för att undvika att det tränger in vatten.

Den lilla luft, som oundvikligen kommer att finnas kvar i röret, kan med tiden ersättas med gas, så att röret både kan transportera gas och människor om handeln med Ryssland återupptas.

Klausul ska säkerställa att pengarna inte finansierar kriget

Ett annat problem är att köpesumman kommer att hamna i den ryska statskassan och kan vara med och finansiera kriget i Ukraina.

Men Musks motargument är att Hyperloop-förbindelsen kommer att spara energi till lastbilar, färjor och flygplan och på längre sikt bidra till att göra Europa oberoende av rysk energi.

Tillsammans med energiföretagen i Väst som har investerat i Nord Stream 2 har Musk redan ingått i förhandlingar med EU om att få dispens från handelssanktionerna.

Enligt analytiker kan EU exempelvis kräva att det skrivs in en grön klausul i kontraktet, som säkrar att köpesumman inte hamnar i krigskassan. Betalningen till Gazprom kan exempelvis ske i form av vindkraftverk och ett godståg lastat med Tesla Y-bilar.

Musk förväntar sig kunna inviga den första etappen den 1 april 2042.