Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Transport - Bilar

Vilken bil är världens snabbaste?

Vilkent fordon har hittills gått snabbast i världen? Hur snabbt kan det gå?

Världsrekordet innehas av en märklig bil vid namn SSC, vilket står för Super Sonic Car – överljudsbil. I detta fordon satte rekordjägaren Andy Green i oktober 1997 fartrekord i Nevadaöknen med hela 1230 kilometer i timmen. Det är 1,015 gånger ljudets hastighet och snabbare än ett vanligt flygplan, som normalt ”bara” flyger i en hastighet av 850-950 kilometer i timmen. Därmed blev SSC det första och hittills enda landfordon som har sprängt ljudvallen. SSC kan i gengäld inte mycket annat än att gå fort, och man kan fråga sig om SSC verkligen kan kallas bil, eller om det snarare är en raket på hjul. Fordonet drivs av två jetmotorer från ett militärflygplan, och det var de som hjälpte SSC till rekordet. De snabbaste egentliga bilarna är de som används vid racerlopp, även om de kanske inte heller liknar de vanliga bilar vi ser på gatorna. De snab-baste racerbilarna är så kallade formel 1-bilar, samt de specialbyggda sportbilar som årligen deltar i det berömda 24-timmarsloppet på Le Mans i Frankrike. En formel 1-bil av märket McLaren Mercedes MP4-1 nådde 1998 en imponerande maxhastighet av hela 356.5 kilometer i timmen. Bakom ratten satt David Coulthard från Skottland. Hastighetsrekordet sattes på den längsta av de fyra långsidorna på den tyska Hockenheimbanan.

Läs också:

aptera, solceller, solenergi, elbil, rækkevidde
Bilar

Soldriven elbil med räckvidd på 1 500 kilometer på gång

2 minuter
Världens snabbaste bil 18/2014
Bilar

Historiens snabbaste bilar

4 minuter
Bilar

Din nästa bil har däck av mossa

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj