Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Transport - Bilar

Varför drivs inte bilar med alkohol?

Alkohol framställs av biologiskt nedbrytbart material och förorenar mindre än bensin. Varför använder vi inte det som bränsle till våra bilar?

Alkohol, även känt som etanol, kan förvisso framställas av en lång rad växter, till exempel potatis, korn och sockerrör. Rent tekniskt finns det inget hinder för att köra på ren alkohol. Flera stadsbussar i Stockholm drivs till exempel med ren träsprit, även kallad metanol, och i Brasilien drivs många bilar av alkohol från sockerrör. På flera ställen i världen kan man även köpa bensin med tillsats av alkohol. I förhållande till diesel och bensin har alkohol vissa fördelar. Det bildas färre småpartiklar vid förbränningen, och utsläppet av koldioxid är mindre. Dessutom kan alkoholen framställas lokalt, och därigenom sparar man in transporten. Att alkohol likväl inte är särskilt utbrett som bränsle beror på att det också finns en del nackdelar. Energitätheten är till exempel inte alls så stor som i bensin, och därför måste man tanka oftare. Dessutom kan alkoholen vålla startproblem i kallt väder. Därtill kommer att etanol och metanol är relativt aggresssiva ämnen, som bland annat kan få järn att rosta och plast att mjukna. Det krävs därför speciella tankar och slangar till bränslet. Nyligen har dessutom allvarliga tvivel väckts om alkoholens miljövänlighet. Svenska undersökningar tyder på att det bildas hälsovådliga föreningar, när alkohol förbränns vid höga temperaturer.

Läs också:

Bilar

Vetenskapens dom: Hur miljövänlig är elbilen?

12 minuter
Bilar

Gör vätebilar vägarna hala?

1 minut
Bilar

320 km/t – utan förare

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj