Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lilium Jet

Ett litet tyskt företag ger sig med Lillium Jet in i kampen om att skapa den första massproducerade flygande bilen.

© Lilium
Transport - Bilar

Tysk framtidsbil provar sina vingar

Ett litet tyskt företag är redan redo med sin flygande bil och sätter därmed press på giganter som Airbus och Uber. Projektet stöds av European Space Agency och har just fått 750 miljoner kronor i finansiering.

Den ser ut som något som just flugit ut från bioduken från en av 1980-talets science fiction-filmer. Men när den landade efter sin första testflygning var det tydligt att framtidens flygande bilar är på väg att bli verklighet.

Det lilla tyska företaget Lilium har - som i David mod Goliath - på allvar gett sig in i kampen om att leverera framtidens flygande bilar.

Företaget backas upp av European Space Agency och har nyligen fått 750 miljoner kronor i finansiering.

Flygande bil testar vingarna

Konkurrenterna är jättar som Airbus och Uber, men medan deras versioner enbart går att hitta på ritbordet har Lilium redan skickat upp sin Lilium Jet.

Och resultatet är imponerande.

Lyfter och landar lodrätt

Lilium Jet är utrustad med tre elektriska jetmotorer, som var och en driver en vinge med tolv klaffar, som kan rotera både vertikalt och horisontellt.

Det gör det möjligt för Lilium Jet att lyfta rakt uppåt.

När bilen har nått önskad höjd, vänds motorerna till horisontalt läge och därefter flyger bilen som ett vanligt jetflygplan.

Flyger 300 km/h enbart på el

Bilen drivs uteslutande på el och är därför både koldioxidneutral och tyst. Trots det kan den flyga i uppemot 300 kilometer i timmen - i en timme på en laddning.

Airbus gick tidigare i år ut med sitt förslag på en flygande bil, Airbus Pod, som sammanfattningsvis är mindre än en Smart-bil och kan plockas upp av en drönare.

Uber räknar med att redan ha flygande bilar i kommersiella rutter i Dubai år 2020.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj