Tysk framtidsbil provar sina vingar

Ett litet tyskt företag är redan redo med sin flygande bil och sätter därmed press på giganter som Airbus och Uber. Projektet stöds av European Space Agency och har just fått 750 miljoner kronor i finansiering.

Lilium Jet

Ett litet tyskt företag ger sig med Lillium Jet in i kampen om att skapa den första massproducerade flygande bilen.

© Lilium

Den ser ut som något som just flugit ut från bioduken från en av 1980-talets science fiction-filmer. Men när den landade efter sin första testflygning var det tydligt att framtidens flygande bilar är på väg att bli verklighet.

Det lilla tyska företaget Lilium har - som i David mod Goliath - på allvar gett sig in i kampen om att leverera framtidens flygande bilar.

Företaget backas upp av European Space Agency och har nyligen fått 750 miljoner kronor i finansiering.

Flygande bil testar vingarna

Konkurrenterna är jättar som Airbus och Uber, men medan deras versioner enbart går att hitta på ritbordet har Lilium redan skickat upp sin Lilium Jet.

Och resultatet är imponerande.

Lyfter och landar lodrätt

Lilium Jet är utrustad med tre elektriska jetmotorer, som var och en driver en vinge med tolv klaffar, som kan rotera både vertikalt och horisontellt.

Det gör det möjligt för Lilium Jet att lyfta rakt uppåt.

När bilen har nått önskad höjd, vänds motorerna till horisontalt läge och därefter flyger bilen som ett vanligt jetflygplan.

Video

Flyger 300 km/h enbart på el

Bilen drivs uteslutande på el och är därför både koldioxidneutral och tyst. Trots det kan den flyga i uppemot 300 kilometer i timmen - i en timme på en laddning.

Airbus gick tidigare i år ut med sitt förslag på en flygande bil, Airbus Pod, som sammanfattningsvis är mindre än en Smart-bil och kan plockas upp av en drönare.

Uber räknar med att redan ha flygande bilar i kommersiella rutter i Dubai år 2020.

Video