Soldriven elbil med räckvidd på 1 500 kilometer på gång

Den första massproducerade elbilen som drivs med solenergi är nära lansering. Det är täckt med tre kvadratmeter solceller.

aptera, solceller, solenergi, elbil, rækkevidde
© Aptera Motors

Med sin ovanliga form ser Apteras trehjuliga elbil ut som något som hämtats ur Star Trek, men den här bilen är högst verklig.

Enligt tillverkaren finns den soldrivna bilen snart ute på marknaden. Drygt 7 000 personer och företag har förbeställt bilen och finansieringen verkar vara på plats för att sätta bilen i produktion.

Kör på solenergi eller via eluttaget

Det mest uppseendeväckande med bilen är att den är utrustad med solceller som kan ladda bilen under soliga dagar. De drygt tre kvadratmeter utbytbara solcellerna är placerade på kylaren, taket och bilens baksida.

Enligt Aptera Motors ger en dags parkering i solen tillräckligt med el för en sträcka på cirka 60 kilometer. Men det kräver troligtivs en molnfri himmel någonstans på jorden där solen ofta skiner.

Bilens batterier ger en teoretisk räckvidd på 1 500 kilometer - och tolv minuters laddning ger ytterligare 200 kilometer på batteriet om det skulle bli en molnig dag.

aptera, elbil, aerodynamik, solenergi

Aptera är utformad så aerodynamiskt som möjligt.

© Aptera Motors

Elektrisk hjärta ger dramatiskt utseende

Vanligtvis är bilar fyrkantiga lådor med mer eller mindre mjuka former.

I Aptera har allt bytts ut. Bilen är utformad för att minimera luftmotståndet. Därför har bilen bara tre hjul och är droppformad.

Enligt Aptera använder en vanlig bil upp till 60 procent av bränslet för att trycka bort luften. Därför har företaget arbetat hårt med att få bort så mycket av luftmotståndet som möjligt.

Bilen kommer att kosta cirka 25 000 dollar på den amerikanska marknaden och planeras att tas i produktion i år.