Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

aptera, solceller, solenergi, elbil, rækkevidde
© Aptera Motors
Transport - Bilar

Soldriven elbil med räckvidd på 1 500 kilometer på gång

Den första massproducerade elbilen som drivs med solenergi är nära lansering. Det är täckt med tre kvadratmeter solceller.

Med sin ovanliga form ser Apteras trehjuliga elbil ut som något som hämtats ur Star Trek, men den här bilen är högst verklig.

Enligt tillverkaren finns den soldrivna bilen snart ute på marknaden. Drygt 7 000 personer och företag har förbeställt bilen och finansieringen verkar vara på plats för att sätta bilen i produktion.

Kör på solenergi eller via eluttaget

Det mest uppseendeväckande med bilen är att den är utrustad med solceller som kan ladda bilen under soliga dagar. De drygt tre kvadratmeter utbytbara solcellerna är placerade på kylaren, taket och bilens baksida.

Enligt Aptera Motors ger en dags parkering i solen tillräckligt med el för en sträcka på cirka 60 kilometer. Men det kräver troligtivs en molnfri himmel någonstans på jorden där solen ofta skiner.

Bilens batterier ger en teoretisk räckvidd på 1 500 kilometer - och tolv minuters laddning ger ytterligare 200 kilometer på batteriet om det skulle bli en molnig dag.

aptera, elbil, aerodynamik, solenergi

Aptera är utformad så aerodynamiskt som möjligt.

© Aptera Motors

Elektrisk hjärta ger dramatiskt utseende

Vanligtvis är bilar fyrkantiga lådor med mer eller mindre mjuka former.

I Aptera har allt bytts ut. Bilen är utformad för att minimera luftmotståndet. Därför har bilen bara tre hjul och är droppformad.

Enligt Aptera använder en vanlig bil upp till 60 procent av bränslet för att trycka bort luften. Därför har företaget arbetat hårt med att få bort så mycket av luftmotståndet som möjligt.

Bilen kommer att kosta cirka 25 000 dollar på den amerikanska marknaden och planeras att tas i produktion i år.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj