Shutterstock
Bilar står stilla på motorväg

Så undviker du trafikkaos på bilsemestern

Att stå stilla på motorvägen kan förstöra semestern innan den har börjat. När strömmen av bilar stannar upptäcker vi hur beroende vi är av trafikens välplanerade nät av vägar, regler och regleringar.

Det sägs att destinationen inte är det viktigaste, utan vägen dit.

Det kan emellertid vara lite svårt att intala sig själv när bilen är fullpackad med uppblåsbara badleksaker och sommarklänningar, men hastighetsmätaren står på 5 km/h för att det har bildats köer på den tyska motorvägen.

Men det finns hjälp att få mitt i maktlösheten. Den pulserande strömmen av bilar skulle nämligen flyta på perfekt om alla följde reglerna. Men lika smidigt som trafikströmmen borde kunna flyta på, lika sårbar är den för minsta avvikelse.

Hænder på bilrat med motorvej i baggrunden
© Shutterstock

Håll hastigheten och undvik kö

Trafik är ren matematik. Om alla höll rätt avstånd till framförvarande bilar skulle det inte uppstå några köer och trafiken skulle flyta på lätt utan några plötsliga inbromsningar. Tyvärr är inte alla bilförare lika bra på att följa reglerna, och det kan uppstå en dominoeffekt som får hundratals bilar att stå stilla.

Det bästa motmedlet mot köbildning är att hålla rätt avstånd. Det ska faktiskt vara 50 meter fram till framförvarande bil om man kör i 100 km/h, vilket inte alla följer. Anledningen till att man bör hålla så stort avstånd är att stoppsträckan förlängs markant när hastigheten ökar med bara ett par kilometer i timmen.

Stoppsträckan är ett uttryck för reaktionssträckan tillsammans med bromssträckan. Reaktionssträckan bestäms av hur fort föraren reagerar, medan bromssträckan beror på hur fort bilen kan bromsa in.

Personer reagerar olika snabbt i trafiken, men om man exempelvis utgår ifrån att det tar en sekund att upptäcka ett hinder och trampa på bromsen, så står en bil som kör i 120 km/h stilla först efter cirka 108 meter efter en kraftig inbromsning. Det är därför avståndet är så viktigt för att undvika olyckor.

Kontrollera stoppsträcka vid olika hastigheter här:

Självkörande bilar sätter stopp för köer och olyckor

Motorvägarna ser inte ut att befolkas med superförare inom överskådlig framtid. Innan världens alla bilförare lär sig goda vanor i trafiken, kommer självkörande bilar att ta ha tagit över vägarna. Det kommer att ha positiv inverkan på både säkerhet och köbildning.

I dag har biltillverkare som Mercedes och Tesla redan bilar på marknaden som är närapå självkörande. De är inte bara utrustade med programvara som ger bilen långt bättre sikt än en mänsklig bilförare, utan även autopilot, fartpilot och nödbromsar.

Man i kabinen på självkörande bil
© Shutterstock

Det enda biltillverkarna saknar är grönt ljus. För även om tekniken finns och mycket tyder på att de självkörande bilarna är bättre än människor på att undvika köbildning och olyckor i trafiken, så är nämligen konsumenterna inte redo för självkörande bilar.

En ny studie visar att bilister inte vill köpa en självkörande bil, innan de är säkra på att den kör bättre än de själva gör.

Eftersom de allra flesta bilförare enligt studien anser att de kör bättre än genomsnittet, är det därför lång väg kvar tills självkörande bilar kan bli en realitet.

Världens längsta bilkö i Beijing 2010
© testing / Shutterstock

Världens längsta kö varade i nio dagar

Innan de självkörande bilarna bringar ordning i trafikkaoset får vi finna oss i väntetiden och trösta oss med att den sannolikt inte överträffar den nio dagar långa trafikpropp, som tusentals otursamma kinesiska bilförare hamnade i år 2010.

Antalet bilar i Kina hade ökat så fort att landets infrastruktur inte hann med i svängarna, vilket blev tydligt när det uppstod en 100 kilometer lång trafikpropp nordväst om Beijing.

Kön sträckte sig från Jining i inre Mongoliet till Huai'an i Heibei-provinsen i Kina och uppstod ironiskt nog för att man försökte lätta trafiken genom att bygga en ny motorväg mellan Tibet och Beijing.