Tesladödaren

Porsche klar med Tesladödare

Med modellen Mission E slår sig Porsche in på marknaden för häftiga elbilar. Tyskarna tänker peta ned Tesla från tronen.

9 december 2015 av Babak Arvanaghi

Hastigheten når upp i 100 kilometer i timmen på mindre än 3,5 sekunder, instrumentbrädan följer ögonrörelser, och det tar bara 15 minuter att ladda upp bilens elmotor.

Porsches Mission E lanserades tidigare i år som konceptbil. Nu skickar den tyska tillverkaren bilen i produktion.

Elbilar i krig

Porsche har tagit av silkesvantarna och tagit upp kampen med Tesla, som hittills ostört har fått dominera marknaden för lyxiga elbilar. Med Mission E har den tyska sportbilstillverkaren utvecklat en potentiell Tesladödare.

Bilen är utrustad med två motorer av samma typ som satt i den Porsche 919 Hybrid som vann Le Mans i år. Motorn accelererar inte bara bilen – den omvandlar dessutom värmen som uppstår vid inbromsningar till energi.

De två motorerna ger tillsammans bilen 600 hästkrafter.

Karossen är tillverkad av en blandning av stål, aluminium och kolfiber.

Bilen har plats för fyra passagerare och har fyra dörrar.

Laddar snabbare än andra elbilar

Med hjälp av Porsches 800-voltssystem kan bilen laddas upp till 80 procent på bara 15 minuter. Nuvarande system är baserade på 400 volt och är därmed väsentligt långsammare. När Porschen är fullt uppladdad kan den köras i 500 kilometer.

Bilens uppladdningssystem är blixtsnabbt. Dssutom finns det mindre koppar i systemet än i många elbilar – vilket gör Porschen lättare.

Bilens underrede är gjort av ledande material, så att den kan laddas upp helt utan kablar. Det enda som krävs är att du installerar elektriskt ledande plattor på ditt garagegolv.

Instrumenten följer dina ögon

Instrumentbrädan är bilens mest nyskapande element. Med hjälp av små kameror följer den dina ögon och anpassar sig så att du hela tiden kan se alla instrument – även om ratten är i vägen. Bilden flyttar sig runt på en OLED-skärm.

Den futuristiska instrumentbrädan följer förarens ögon.

Dessutom fungerar "eye tracking"-tekniken som ett operativsystem. Du kan navigera i bilens interaktiva menyer genom att titta på de olika valmöjligheterna och trycka på en knapp på ratten när rätt funktion har markerats.

Porsche räknar med att de första elbilarna rullar ut från fabriken cirka 2020. Vid det laget kan det hända att batterier fungerar helt annorlunda än de gör i dag:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: