Samson

Nu är den äntligen här: USA godkänner flygande bil

Den amerikanska luftfartsmyndigheten har godkänt en bil, som både på land och i luften har en topphastighet på mer än 200 kilometer i timmen. Priserna börjar vid 1,6 miljoner kronor.

Switchblade från USA är den första snabbgående bilen, som har fått testtillstånd att också flyga över vägarna.

Samson Sky, tillverkaren av Switchblade, fick grönt ljus att lyfta från marken av den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA.

Bilen har en flygande topphastighet på 322 kilometer i timmen, medan den med sin tre hjul kan accelerera till 200 kilometer i timmen – och de första modellerna är redan klara för beställning.

Framtidsdröm blir verklighet

Flygande bilar har varit en framtidsdröm ända sedan de första automobilerna för mer än 100 år sedan kördes ut från det löpande bandet, nedför en ramp och ut på våra gator.

I fjol gav FAA tillstånd till den kinesiska tillverkaren Terrafugia att låta sin flygande bil för två personer lyfta från marken. Bilen, kallad Transition, hade dock problem med konventionell vägkörning.

Liknande berättelser har i flera år karakteriserat så kallade flygande bilar, som oftast har varit drönare och ombyggda flygplan, som har kunnat köra på hjul – i hybridbilen Transitions fall med en teoretisk topphastighet på upp emot 100 kilometer i timmen.

Gruppen bakom Switchblade har ägnat 16 år åt att utveckla sina flygande bilar, och dagen efter att FAA godkänt bilen körde en testmodell ut på landningsbanan för att uppnå topphastigheter, som du kan se här:

I luften om ett par veckor

Nästa steg för den 6,2 meter långa hybridmodellen är att testa den grundligt i luften. Testfasen börjar enligt tillverkaren Samson Sky under sensommaren.

När Switchblade har testats färdigt i luften väntas den vara klar för massproduktion innan 2023 är över.

Med en matchvikt på 840 kilo och en last på upp emot 260 kilo är det en flera ton tung aerodynamisk maskin med en stor propeller baktill som släpps lös i luften.

Vingarna med ett spann på 8,2 meter vecklas ut som blad på en fickkniv – därav namnet Switchblade – och förvandlar genom en knapptryckning bilen till ett plan på mindre än tre minuter. I tanken har hybridmodellen 125 liter bränsle, som räcker till 720 kilometers flygning.

För att lyfta behöver den flygande bilen 335 meters ansats, medan en återgång till markkontakt kräver en drygt 210 meter lång landningsbana.

Det kan jämföras med världens mest producerade flygplan någonsin, det drygt åtta meter långa Cessna 172, som behöver 245 meters startbana och 700 meter för att landa igen.

1 700 bilar på väg i luften

Skulle du ha lust att prova på en tur i en Switchblade kräver den minst ett motorcykelkort på landbacken.

Du behöver däremot ett flygcertifikat för privatplan om du vill ta en flygtur med din bil.

Flygcertifikatet är dock inget villkor vid köp, enligt tillverkaren Samson Sky, och flygträning är inte heller något krav för att sätta dig i cockpiten i din första land- och lufthybrid, så länge du håller dig på marknivå.

Limited-modellen kostar 7,8 miljoner kronor och är tillverkaren Samson Skys dyraste bil. Priset hos en av konkurrenterna, Terrafugia, sägs ligga på drygt fyra miljoner kronor för toppmodellen, som dock inte är lika snabb på motorvägen.

© Samson

Priset börjar vid 1,6 miljoner kronor för den billigaste modellen. Du kan självfallet även flyga med klass i en personligt skräddarsydd Switchblade Limited-modell, dekorerad med bland annat lädersäten, stålinventarier och ett utvidgat ljudsystem för 7,8 miljoner kronor.

Enligt det amerikanska mediet The Hill har det hittills beställts cirka 1 700 Switchblade-bilar.

Bara i USA arbetar drygt 30 företag med att ta fram flygande bilar som väntas komma ut på vägarna och i luften de närmaste åren.