Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

centrallås, hvid baggrund
Transport - Bilar

Hur fungerar ett centrallås?

Se här hur ett fjärrstyrt lås till bilen fungerar.

Ett fjärrstyrt lås innehåller en radiosändare med en räckvidd på 5-20 meter. Ett chip i det fjärrstyrda låset genererar med hjälp av en slumptalsgenerator en kod på 40 siffror – antingen nollor eller ettor. Chippet kan därför bilda 240 unika koder, och det talet är så stort att det i princip aldrig medför att det är grannens bil som öppnas.

Så funkar det

  1. En radiosändare i nyckeln använder samma slumptalsgenerator som bilens mottagare, så att sändaren och mottagaren alltid är synkroniserade. När en kod skickas i väg produceras samtidigt en ny kod som lagras. Bilen gör likadant.

  2. Ett tryck på fjärrkontrollen får radiosändaren att skicka i väg koden till bilen, tillsammans med en funktionskod som talar om för bilen om den ska låsa, låsa upp eller öppna bagageluckan.

  3. Bilens dator kontrollerar nu om den har samma kod som den har mottagit från fjärrkontrollen. Om koden stämmer överens utförs handlingen. Annars händer ingenting.

Läs också:

Världens snabbaste bil 18/2014
Bilar

Historiens snabbaste bilar

3 minuter
Bilar

Vetenskapens dom: Hur miljövänlig är elbilen?

12 minuter
Bilar

Din nästa bil har däck av mossa

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj