Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Transport - Bilar

Gör vätebilar vägarna hala?

Jag har läst att vätebilar avger vatten som enda avfallsämne. Utgör inte det en risk för hala vägar, när det kommer vatten ur avgasröret?

Om en bil använder väte som drivmedel, kommer vattenånga mycket riktigt att vara det enda som kommer ut ur avgasröret. Det är dock ingen fara för varken våta eller ishala vägar, för vattnet rinner inte ur avgasröret som ur en kran. Vattnet kommer ut som vattenånga, med en temperatur på cirka 80 grader, om bilen är utrustad med bränsleceller, där väte och syre bildar vatten. Förbrukas vätet i stället som drivmedel i en traditionell förbränningsmotor, kommer vattenångan att vara ännu varmare. Under alla omständigheter kommer vattenångan snabbt att blandas upp med den omgivande luften, och bara om det är kallt väder, kommer det att stå ett synligt moln av ånga ur avgasröret. I runda tal kommer en vätebil som drivs av en vanlig förbränningsmotor att producera 260 gram vatten för varje kilometer den går. Bränsleceller är betydligt effektivare, och därför kommer en bil med bränsleceller att bilda endast omkring 150 gram vatten per kilometer. En del av vattnet ingår i bilens kylsystem och kommer därför helt enkelt inte ut via avgasröret. Faktum är att det inte bara är vätebilar som avger vatten. Det gör även traditionella bilar, men där är vattnet bara ett av många avfallsämnen. En dieseldriven bil producerar till exempel cirka 110 gram vatten per kilometer. Det vatten som en bränslecell producerar är relativt rent. Bränsleceller har till exempel fungerat som strömkällor vid alla bemannade turer i rymden sedan 1965, och vattnet som kommer ur bränslecellerna är så rent att astronauterna dricker det.

Läs också:

Världens snabbaste bil 18/2014
Bilar

Historiens snabbaste bilar

4 minuter
Bilar

Din nästa bil har däck av mossa

2 minuter
Bilar

I vilken typ av krock blir skadan på en bil störst?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj