Finns det bildäck utan luft?

Jag kör mycket bil i samband med mitt arbete. Det innebär att jag ofta måste kontrollera däcktrycket. Finns det verkligen ingen annan teknisk lösning än däck med luft i?

Bil med luftlösa däck
© Michelin

Du kan inte besöka din verkstad och få luftlösa däck monterade på din bil. Men däck utan luft, på engelska kallade non-pneumatic tires (NPT), existerar redan och används på andra fordon, som exempelvis gaffeltruckar, golfbilar och militärfordon som inte får punkteras.

Däck utan luft är faktiskt relativt enkla att producera. Men luft i däcken har sina fördelar.

Luftfyllda däck ger exempelvis både fjädring, lågt rullningsmotstånd och låg vikt.

Luftlösa däck kan inte punkteras

Ett bildäck utan luft har den stora fördelen att det inte kan punkteras. Därför utvecklar flera tillverkare luftlösa däck, som exempelvis Goodyears Eagle-360.

Däcket är gjort till ett klotformat hjul som svävar på ett magnetfält. Därmed kan däcket rotera fritt i alla riktningar, vilket gör bilen extremt manövreringsdugligt.

Jättar blåser upp däcken

Bridgestones Air Free Concept
© CTK/Alamy/ImageSelect

1. Bridgestones Air Free Concept bygger på ett stort antal ekrar av termoplast. Företaget uppskattar att däcket kommer finns att köpa om tio år.

Närbild av ett luftlöst bildäck
© Michelin

2. Michelins däck, som kallas UPTIS, är byggt av en flexibel blandning av gummi och glasfiber. UPTIS väntas finnas att köpa år 2024.