Airbus skapar framtidens transporter

Den franska flygplanstillverkaren har tagit fram ett koncept där bil, drönare och Hyperloop förenas i en treenighet. Farkosten styrs med hjälp av artificiell intelligens.

Airbus Pop.Up
© Airbus/Italdesign

Om det är upp till Airbus behöver du bara nyttja ett enda fordon i framtiden – oavsett vart du ska.

Den franska flygplanstillverkaren har presenterat konceptet Pop.Up som är ett förslag på hur framtidens transportmedel kommer att se ut.

Om deras vision blir sann kommer du att resa i en slags multifunktionell kupé för två personer i framtiden.

Flygplan, bil och tåg i ett

Kupén är inget självständigt fordon i sig, utan kan i stället anslutas till olika moduler.

Med hjälp av en hjulbas tar den dig genom staden, men om det är mycket trafik byts hjulen ut till en drönarmodul som kan sväva över bilkön på kortare sträckor.

Om du ska åka långt kopplar kupén upp sig till andra kupéer och bildar ett tåg som är avsedd för transport i en Hyperloop – en lufttom höghastighetstunnel.

Tar hand om resan själv

Hela resan styrs av artificiell intelligens. Det enda som du som passagerare behöver göra är att berätta var du vill bli hämtad och lämnad. Kupén kommer på egen hand fram till hur den enklast tar dig från punkt A till B.

Under resans gång matas du med information på framrutan. Detta görs med hjälp av augmented reality. Den artificiella intelligensen läser även av ditt humör och ställer in ljuset i kabinen efter det.

Konceptet är framtaget i samarbete med designföretaget Italdesign som bland annat ligger bakom designen i ett stort antal kända bilar – bland annat den ursprungliga VW Golf.

Det här handlar till fullo om ett framtidskoncept och därför har Airbus inte satt något datum för när en eventuell tillverkning påbörjas.