Rikemännens rymdklubb

Rika män slåss om rymden

En del av världens mest förmögna och företagsamma män har gett sig in i en rasande kapplöpning om att bli först och störst inom kommersiell rymdfart.

26 januari 2016 av Karine Kirkebæk

I förra veckan lyckades det kommersiella rymdföretaget Blue Origin lyfta och landa en återanvändbar raket, som är betydligt billigare än de mastodonter Nasa skickar ut i rymden. Bakom Blue Origin ligger affärsmannen Jeff Bezos, som är verkställande direktör och grundare av e-handelsplatsen Amazon.com.

Bezos är en av fyra förmögna män bakom miljardföretagen Tesla, Amazon, Virgin Music och Microsoft som tävlar i en vansinnig kapplöpning. De investerar enorma summor i var sitt projekt med samma målsättning: billig rymdfart.

Skivbolagsmannen är besatt av rymdresor

65-årige Richard Branson är synonym med Virgin-märket som han grundade 1970 och som bland annat inbegriper skivbolaget Virgin Records.

År 2004 grundade Branson företaget Virgin Galactic, som är världens första kommersiella rymdföretag. Rymdföretagets målsättning är att skicka ut både turister, gods och satelliter i rymden med egentillverkade farkoster och uppskjutningsutrustning.

Företagets rymdfarkost SpaceShipTwo ska skickas i väg med en bärraket kallad White Knight Two. Tanken är att SpaceShipTwo ska skicka ut sex rymdturister och två piloter på en otrolig resa 110 kilometer ovanför jordens yta.

Biljetterna har just nu ett pris på 250?000 dollar – cirka 2?258?000 svenska kronor. Farkosterna testas fortfarande och någon resa med passagerare än ännu inte planerad.

Ung uppfinnare vill ut i rymden

2002 grundade den bara 31-årige Elon Musk företaget SpaceX – det var året innan han startade elbils- och batteritillverkaren Tesla.

SpaceX:s uttalade målsättning är att sänka priset på rymdresor genom att återanvända bland annat bärraketernas första steg och uppfinna ny teknik, så att människor kan bosätta sig på andra planeter.

År 2008 ingick Nasa ett kontrakt med SpaceX om att skicka gods till den internationella rymdstationen ISS mot en betalning på 1,6 miljarder dollar.

Företaget har i dag tre rymdfarkoster och mer än 3?000 anställda. Deras Falcon 9-raket är värderade till 61,2 miljoner dollar – cirka 553 miljoner kronor – trots att Falcon 9-raketen fortfarande testlandas med varierande resultat. Företagets stora utmaning är för närvarande att lyckas med att landa raketen för att kunna skicka upp den igen. Det är i det sammanhanget det finns riktigt stora pengar att spara och därmed tjäna.

Bokmalen är klubbens äldsta medlem

Mannen bakom Amazon.com, Jeff Bezos, har precis som Elon Musk en dröm om att kunna skicka ut privata rymdturister i rymden till ett förhållandevis överkomligt pris. Därför startade han redan år 2000 sitt rymdföretag Blue Origin.

Blue Origin har utvecklat raketen New Shepard, som har plats för sex personer. Den ska skicka upp rymdturisterna på 100 kilometers höjd, där de förutom den storslagna utsikten också kan uppleva viktlöshet.

I november lyfte och landade New Shepard efter en resa i rymden och i förra veckan gjorde man om konststycket för att demonstrera dess återanvändbarhet.

Videon visar Blue Origins senaste två lyckade uppskjutningar och landningar.

Datornörden vill också vara med och leka

Bill Gates medgrundare av datorjätten Microsoft, Paul Allen, har tillsammans med rymdföretaget Scaled Composites upphovsman, Burt Rutan, startat företaget Stratolaunch Systems.

Företaget har utvecklat ett gigantiskt flygplan, som ska skjuta upp raketer billigt. Stratolaunch Carrier-farkosten är världens största flygplan och har ett vingspann på 117 meter. Inte mindre än sex Boeing 747-liknande motorer ska lyfta upp både plan och raket till cirka 9?000 meters höjd, och därifrån ska sedan raketen fortsätta sin färd ut i rymden.

Den här tekniken har avsevärt billigare bränsleomkostnader än uppskjutningar från jorden.

Foto: Creative Commons och Blue Origin

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: