nb_u44 rocket

Raketexplosion drabbar astroguldgrävare

Gruvföretaget Planetary Resources, som har flera framstående investerare i ryggen förlorade en viktig satellit när raketen Antares gick upp i lågor.

30 oktober 2014

Denna veckan skulle ha det första uppdraget ut i rymden bokförts för den privata organisationen Planetary Resources, som har som mål att utvinna material från asteroider.

Satelliten Arkyd 3 var en prototyp som skulle agera försökskanin för företagets kommande rymdteleskop som ska söka efter asteroider nära jorden.

Olycka saboterar tidsplan

Planetary Resources har skrivit in i affärsunderlaget att satelliterna ska vara så billiga som möjligt. Olyckan förväntas därför "bara" sabotera företagets planer på att lansera gruvdrift i rymden inom några få år.

Arkyd 3 hade med sig bland annat en tidig version av Planetary Resources styrdator, kraftverk, kommunikationsanläggning och ett enkelt navigationssystem.

Google-chef och filmregissör

Bakom Planeary Resources ligger grundaren av innovationspriset X-prize Peter Diamandis, och företaget är finansierat av så framstående namn som Google-toppchefen Larry Page, Virgin-grundaren Richard Branson och filmregissören James Cameron.

Antares-raketen och lastfarkosten Cygnus, som är utvecklade av den privata företaget Orbital Sciences Corp. hade ett värde av 200 miljoner dollar – motsvarande mer än 1,4 miljarder kronor.

Farkosten skulle ha levererat totalt 2 273 kilo förnödenheter och forskningsutrustning till besättningen på den internationella rymdstationen ISS.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: