nb_u06 Skiing

Åk på skidsemester hemma i vardagsrummet

Så här års vallfärdar vi till fjällen och Alperna för att åka skidor. Men ett virtual reality-försök visar att vi lika gärna kan stanna hemma i soffan.

5 februari 2015 av Carsten Nymann

Snön knarrar lätt under skidorna, du böjer lätt på knäna och drar iväg. Träd och bergsidor susar förbi i kanten av ditt synfält ... och du flyttar dig lite i soffan.

Tack vare ett par virtual reality-glasögon från tillverkaren Oculus Rift, körde tre skidåkare i kapp ned för samma österrikiska pist – från tre olika platser i Europa.

Två av skidåkarna befann sig långt från snön, i Grekland respektive Tyskland, medan den tredje som den ende faktiskt åkte ner för pisten.

Skidglasögon med element av virtuell verklighet

Sistnämnda bar inte virtual reality-glasögon utan ett par högteknologiska skidglasögon, som via ett så kallat headup-display visar rutten i glasögonen.

Försöket som är finansierat av Europakommissionen och utvecklat av projektet 3D Live samt University of Southampton, hade som syfte att utvidga gränserna för hur realistiska omgivningar virtual reality-tekniken kan skapa.

Virtual reality vinner över verkligheten

Totala vinnarna efter tre lopp var de virtuella skidåkarna. Skidturister som är rädda för brutna armar och ben kan alltså lugnt välja att stanna hemma fram för brasan.

Men oavsett hur realistiska miljöer virtual reality-glasögon kan skapa är det bara den "riktiga" skidåkaren som känner av fysikens påverkan på kroppen.

Det gäller både tyngdkraften som drar skidåkaren ner för berget samt vindmotståndet och friktionen mellan skidor och underlag som försöker bromsa honom:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: