nb_u07 VR Torture

Virtual reality är framtidens tortyrinstrument

Virtual reality har redan utropats till att revolutionera film och spel, men nu varnar experter för ett annat fält som tekniken kan förnya: Tortyr.

12 februari 2015 av Carsten Nymann

Du står i en trång lokal. Väggarna är täckta av geometriska mönster som bokstavligen gör ont att titta på. I hörnet står en säng och en liten bänk som är placerade i vinklar som gör dem omöjliga att sitta på.

Den så kallade psykotekniska tortyrcellen byggdes av anarkister under det spanska inbördeskriget och den var designad till att störa fångarnas sinnen i så hög grad att de förlorade förståndet.

Nu har anhängare av psykisk tortyr fått ett nytt instrument som kan uppnå samma effekt - bara långt enklare och mer effektivt: Virtual reality.

Virtual reality motsvarar äkta tortyr

Enligt Dr Asher Aladjem från New Yorks klinik Survivors of Tortue kan simulerad tortyr vara lika effektivt - och inte minst skadligt - som äkta tortyr:

“Om du tror att du blir torterad blir du torterad", förklarar han till den amerikanska tidningen Vice.

Virtual reality hjälper veteraner

Redan i dag används virtual reality, som har spridits hastigt efter att virtual reality-glasögonen Oculus Rift lanserades, för behandling av soldater med posttraumatiskt stress-syndrom.

Genom att återskapa soldaternas trauman i virtual reality kan behandlare på University of Southern California i USA t.ex. mäta vilka fysiska reaktioner minnena utlöser.

Svårt att inte tro på virtual reality

Samma teknik kan användas till att plåga en person för bilderna har en så stark inverkan på flera av våra sinnen på en gång.

Även om de scenarier som utspelar sig inne glasögon som Oculus Rift är grovkorniga och liknar datorspel har försök visat att testpersonerna har svårt att inte låta sig dras med av illusionen.

Oculus Rift

Virtual reality-glasögonen fungerar grundläggande på så sätt att en 7” hd-skärm visar en bild som betraktaren ser genom två linser.

Synvinkeln är på 110 grader – alltså mycket nära de cirka 120 grader som vi normalt uppfattar när synen är ostörd.

Linserna fungerar som i 3D-glasögon. Alltså skickas olika bilder till varje öga vilket skapar en känsla av djup i bilden.

Glasögonen har dessutom inbyggda rörelsesensorer som inkluderar gyroskop, accelerometer och magnetometer.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: