nb_u04 walkman

Sony återupplivar Walkman

För över 35 år sedan gjorde Sony skivsamlingen bärbar med introduktionen av kassettbandspelaren “Walkman”. Nu gör det gamla märket comeback.

22 januari 2015 av Carsten Nymann

Vad Kleenex gjorde för engångsservetter gjorde Sonys Walkman för bärbara kassettbandspelare, när den lanserades i slutet av 1970-talet.

Bandspelaren blev så populär att namnet på många håll blev synonymt med begreppet (som i Sverige dock fick det svengelska namnet "freestyle").

Men namnet Walkman är alltså ett skyddat varumärke, och nu 35 år efter debuten - har Sony återigen dammat av Walkman-varumärket inför en ny produktserie.

Walkman liknar en smartphone

2015-versionen av Walkman är en modern mediaspelare med stor färgskärm, som liknar en liten knubbig smartphone.

Walkmans operativsystem är baserat på mobilsystemet Android Jelly Bean och apparaten är utrustad med både wifi- och Bluetooth-antenn.

Men Sony avser inte att Walkman ska fungera som en slags smartphone light. I stället ligger fokus helt och hållet på ljudet.

Ljudet är centralt i dyr Walkman

Walkman stöder i stort sett alla tillgängliga ljudformat från MP3 till Apples ALAC, som påstås komprimera ljudfiler utan att försämra kvaliteten.

Walkman har enligt Sony också en rad digitala förstärkare och processorer som kan uppgradera ljudet från sämre ljudformat.

Walkman kommer kosta över 8000 kr

Något billigt nöje blir dock den nya prylen knappast.

Då Walkman nyligen presenterades på den amerikanska elektronikmässan CES, låg priset man talade om på över 1000 dollar (cirka 8200 kronor).

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: