prut sensor topbillede

Fisdetektor hjälper dig av med tarmgas

Fisar kan vara pinsamma, men en liten sensor i byxlinningen kan varna dig om vad du bör undgå att äta för att slippa att gaserna pyser ut där bak.

27 augusti 2015 av Gorm Palmgren & Jesper Bindslev

Sensor registrerar pruttarna

De flesta vill helst undvika att råka fisa på en dejt eller mitt under ett möte. Med den lilla sensorn CH4 kan du få en överblick över vilka matvaror som ger dig extra mycket tarmgaser – och på så sätt kanske undvika pinsamma situationer.

Fissensorn är en liten plastlåda som fästs i byxlinningen eller på bältet bak på byxorna med ett inbyggt clips. Sedan "sniffar" den sig fram till tarmgasen när du fiser och registrerar hur ofta det sker.

Prutta mindre genom att ändra dina matvanor

Via Bluetooth skickar sensorn meddelande till en tillhörande app på din mobiltelefon. Här kan du också lägga in vad du äter under dagen. På så sätt får du en överblick över vilka matvaror du ska undvika om du vill prutta mindre.

Vi fiser i genomsnitt 13 gånger per dag, vilket motsvarar 0,5 liter tarmluft. Men det tar olika lång tid för olika livsmedel att smälta i magen och det är individuellt vilken slags mat som ger oss problem med för mycket tarmgas.

Pruttsensorn CH4 fortfarande bara på utvecklingsstadiet.

Pruttdiagnoser på frammarsch bland läkare

Även den medicinska vetenskapen har börjat intressera sig för pruttar eftersom dessa lukter kan hjälpa till att spåra bland annat tjocktarmssjukdomar, cancer i tarmarna och njursvikt. Läs mer i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: