pilot fremmedsprog

Ny pryl översätter främmande språk i realtid

Med en liten hörsnäcka kan du inom kort tala med människor som inte har samma språk som du. Redan nu kan du beställa den digitala tolken.

18 maj 2016 av Karine Kirkebæk

Utländska medier har redan gett den lilla prylen smeknamnet “Babel Fish” med referens till et væsen i science fiction-boken “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy" (Liftarens guide till galaxen).

Prylen heter Pilot och består av en öronsnäcka som ska bäras av två människor som inte talar samma språk. Pilots app ser till att de två, som annars inte skulle förstå varandra, kan samtala.

Och det till den nätta summan av 1 120 kronor.

Teknik skiftar mellan språken

Företaget bakom Pilot heter Waverly Labs och de är fåordiga om detaljerna kring tekniken bakom Pilot.

De använder enligt utsago “översättningsteknik” som finns i appen. Den tekniken klarar att byta mellan flera språk, som videon nedan visar.

Engelska, spanska, franska och italienska

Den första generationen av Pilot fungerar bara när du talar med någon som också har öronsnäcka. Men med kommande versioner av prylen behöver bara den ena personen ha en Pilot för att kunna förstå vad man pratar om i hens närhet.

Waverly Labs startar en crowdfunding-kampanj på Indiegogo, där intresserade kan föreställa en Pilot från cirka 1 120 kronor.

Vid lanseringen kommer prylen att klara engelska, spanska, franska och italienska, men inom kort kommer den också att kunna översätta bland annat asiatiska och slaviska språk, liksom hindi och arabiska.

Företaget öppnar för förbeställningar den 25 maj.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: