Bond watch

James Bond och alla hans häftiga klockor

Teknik och prylar har alltid varit fasta inslag i James Bond-filmerna. Agent 007:s många klockor har till exempel innehållit både geigermätare, minicirkelsåg, laser och en massa andra finesser.

28 oktober 2015 av Thomas Lykke Olesen

Här får du en översikt över alla klockor med inbyggda funktioner som vi har sett i diverse James Bond-filmer:

 • I den första filmen om James Bond, Agent 007 med rätt att döda från 1962, innehöll Bonds armbandsur inte några avancerade funktioner. Men han använde klockans självlysande visare till att testa den geigermätare som också är med i filmen.

 • I filmen Agent 007 ser rött från 1963 var det inte Bond, utan en skurk vid namn Red Grant som var utrustad med en finessrik klocka. Klockan innehöll en vajer, som Red Grant använde till att strypa en falsk Bond. Senare i filmen upprepade han sitt försök med den riktiga agent 007 – men utan samma framgång.

 • Bonds första riktiga specialklocka skulle vi få se i Åskbollen från 1965 – i den hade Bond ett Breitling Top Time armbandsur med en inbyggd geigermätare, som Bond använde när han besökte skurken Largos villa.

En ny James Bond med ännu mer avancerade klockor

 • I Leva och låta dö (1973) hade Sean Connery ersatts av Roger Moore i rollen som James Bond. Huvudrollsinnehavaren var dock inte det enda som hade bytts ut. Det hade Bonds klocka också. Den här gången till en Rolex Submariner som hade två funktioner. Den ena var en kraftig elektromagnet som Bond kunde aktivera när han fick ett överhängande behov av att attrahera metalliska föremål. Det innehöll även en minicirkelsåg som var inbyggd i urtavlan.

 • I Älskade spion från 1977 var Bond utrustad med ett Seiko 0674-armbandsur som innehöll ett slags minifax. Klockan klarade av att skriva ut mottagna meddelanden på små avlånga pappersremsor som fanns lagrade inne i klockan.

 • I Moonraker (1979) hade Bond en Seiko på armen igen. Den här gången var det en modell M354-5019. Klockan innehöll en liten mängd högexplosivt sprängämne som Bond kunde ta ut och placera på ett lämpligt ställe och därefter detonera med hjälp av klockan. Bond hade faktiskt en klockfunktion till i den här filmen.

Moonraker

 • År 1981 kom filmen Ur dödlig synvinkel . Då fick vi se något som liknade en uppgradering av klockan från Älskade spion (1977). I den här filmen kunde Bonds klocka, som nu var en Seiko Duo-Time H357, också ta emot meddelanden. Men i Ur dödlig synvinkel visades de på en liten lcd-skärm och skrevs inte ut på små pappersstrimlor, som de gjorde i Älskade spion.
 • Octopussy (1983). I den här filmen hade Bond två sorters klockor – båda av märket Seiko. Den ena var enSeiko Sports 100 G757 som innehöll en spårare, så att Bond kunde lokalisera den spårsändare som fanns gömd i ett falskt Fabergé-ägg.

Nya klockor – nu med laserstrålar

 • 1983 var året då filmen Never Say Never Again hade premiär. Filmen producerades inte av Eon Productions som hade legat bakom de allra flesta Bond-filmerna och filmen har därför betraktats som en inofficiell Bond-film. Även delvis beroende på att filmen faktiskt var en nyinspelning av Åskbollen från 1965.

 • I Iskallt uppdrag från 1987 hade Timothy Dalton intagit rollen som Bond och vi fick se en ny klocka. Den här gången var det dock inte 007 själv, utan filmens skurk, General Pushkin, som använde en klocka med ett inbyggt larm. När Bond tvingar ner Pushkin i en säng och hotar honom med pistol, trycker skurken på en knapp på klockan, ett rött ljus börjar blinka på urtavlan och vakterna tillkallas.

Brosnans era och klockor från Omega

 • I 1995 i filmen Goldeneye var agent 007 (nu spelad av Pierce Brosnan) åter utrustad med en avancerad klocka. Denna gång en Omega Seamaster. Klockan innehöll för andra gången en laserskärare samt en inbyggd detonator som trådlöst kunde detonera de minor som Bond använde i filmen.

 • Det dröjde inte länge innan vi fick se Bond med en Omega Seamaster om handleden igen. I Tomorrow Never Dies från 1997 innehöll klockan en liten explosiv laddning som kunde tas ur och sedan detoneras genom att vrida klockans visare.

 • I Världen räcker inte till från 1999 bar Bond för tredje gången i rad en Omega Seamaster. Den här gången kunde klockan skjuta ut en 50 fot lång kabel som klarade att bära en vikt på 800 pund. En annan och mindre spektakulär egenskap var en mycket kraftigt lysande urtavla.

 • Bond bar Omega igen i filmen Die Another Day från 2002. Klockan innehöll liksom i Never Say never Again och Goldeneye en laserskärare och en detonator.

Du får klockan tillsammans med Illustrerad Vetenskap här.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: