Lexus hoverboard

Lexus flygande skateboard går på kyla

Bilföretaget Lexus gör reklam för en helt ny flygande skateboard - en så kallad hoverboard - som ryker och kör på kyla.

7 juli 2015 av Babak Arvanaghi

Japanerna går i fronten med en hoverboard

Ända sedan Marty McFly susade i väg ifrån busarna i Tillbaka till framtiden 2 har tekniknördar och pojkspolingar blivit exalterade vid tanken på en flygande skateboard - en så kallad hoverboard.

Många tillverkare har provat sig fram med olika tekniker, men än har ingen lyckats ta fram en hoverboard som kan användas av allmänheten. Det vill japanska Lexus ändra på.

Videon visar en kort glimt av Lexus magnetiska hoverboard.

Hoverboard svävar med superledande magneter

Företaget, som är Toyotas lyxbilmärke, har nyligen börjat göra reklam för en ny hoverboard, som de kallar Slide. Tillverkad av vad som liknar bambu och kolfiber svävar brädan över asfalten i videoklippet.

För att få brädan att sväva har Lexus använt superledande magneter. De superledande magneterna består av metall som förlorar allt elektriskt motstånd när de kyls ned. Samtidigt utrustas magneterna med en ”riktning” när de kyls ned, så att de kan hålla sig inom en viss bana.

Av samma anledning ryker det från hoverboarden i videon – den är fylld med flytande nitrogen, som håller den superledande magneten i botten kall. Nitrogenet har en temperatur på -196 grader celsius. Röken är egentligen förångad nitrogen.

Se hur superledande magneter fungerar i den här videon.

En hoverboard behöver ha metall i underlaget

Superledande magneter kräver inte speciellt stora mängder metall för att kunna reagera med underlaget. Men lite krävs och därför måste marken under innehålla en viss mängd metall.

Brädan kan hålla sig svävande ovanför mark så länge det finns flytande nitrogen i den. Så snart nitrogenet har tagit slut landar den på marken och kan inte sväva vidare förrän det har fyllts på.

Sannolikt kommer dock Lexus aldrig att lanseras på marknaden. På internet pågår häftiga diskussioner om att videon är ett reklamjippo från Lexus sida som ett led i presentationen av en ny bil.

Science fiction har uppfunnit mer än bara en hoverboard

Mobiltelefonen är inspirerad av Star Trek-universum, precis som cyborgs, satelliter och flygande bilar tänkts ut i fiktionens värld. Läs mer om science fictions inverkan på framtiden i vår stora artikel:

HOVERBOARD ANNO 1989

I filmen "Tillbaka till framtiden II" från 1989 reser unge marty McFly fram till 2015, där han bland annat stöter på en oregerlig hoverboard.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: